Mrakodrapy v centru Ostravy budou menší, než se plánovalo

2. únor 2011

V centru Ostravy začne ještě letos vyrůstat další kancelářský komplex. Stavební stroje se vrátí na pozemek u Náměstí republiky. Developer se z nich vzdálil po vypuknutí krize a dnes oznámil méně ambiciózní projekt. Výškové budovy za miliardu a 200 milionů korun se začnou stavět ještě letos na jaře.

Dva roky stojí na lukrativních pozemcích v centru města jen reklamní plot. Příští rok tu mají stát nové čtrnácti a devítipatrové dominanty. Oslovení lidé na to reagují vlažně, jiní si už na podivný klid dokonce zvykli.

"Ten plot je celkem dobře udělaný, takže to nezasahuje tolik do okolí," říká jeden z obyvatel Ostravy.

Původně tu měly vyrůst nejvyšší budovy ve městě. Devadesátimetrové mrakodrapy, proti kterým řada lidí protestovala, se ale smrsknou na polovinu.

"Důvod, proč jsme se rozhodli snížit výšku budov, je jednoduchý. Jsou to požadavky obyvatel, kterým jsme naslouchali," potvrdil ředitel developerské firmy CTP Paul Deverell.

Dělníci se pustí do práce, protože investor sehnal nájemníky. Většinu svých zaměstnanců sem sestěhuje softwarová firma Tieto. Čtyři další kancelářské objekty v Ostravě proto opustí.

"Ambice růstu v Ostravě vidíme podle kapacit těch prostor, které budeme stavět a které si ponecháme, tedy Vědecko-technologický park v Ostravě-Porubě. Rádi bychom tady zaměstnávali 2100 lidí," plánuje personální ředitel firmy Jaroslav Durda.

Nový komplex má mít dostatek zeleně v okolí, podzemní garáže i galerii. Primátor Petr Kajnar je spokojený. Myslí si, že podobných investic potřebuje Ostrava víc, aby se stala skutečnou metropolí.

"Je to dobrá zpráva pro Ostravu. My potřebujeme ročně investice za pět či za deset miliard, abychom dohnali úroveň Evropské unie," uvedl Kajnar.

Tieto obsadí postupně 15 tisíc čtverečních metrů kanceláří. Zhruba třetina plochy zatím zůstává nezadaná.

Spustit audio

Více z pořadu