Mráz sužuje obyvatele v celém regionu

25. leden 2010

Silné mrazy komplikují dodávky pitné vody. Například V Moravskoslezském kraji byly o víkendu nahlášeny desítky poruch a z velké části se týkaly zamrzlých domovních přípojek. Právě přípojky jsou teď velmi náchylné, protože stačí pokles odběru v noci a k tomu mrazivý průvan ve sklepě. Příkladem za všechny jsou obyvatelé jednoho domu v centru Opavy.

"Tady si liju vodu z PET lahve do záchodu, abych aspoň trochu spláchla. Nejhorší je, že neumyjete nádobí, nespláchnete a neumyjete děti ani sebe," posteskla si jedna z obyvatelek.

Dispečink vodáren potvrzuje, že žádná porucha v okolí nebyla hlášena. Znamená to, že problém je v přípojce. Do žádného bytu neteče ani kapka.

"Ve sklepě je dva až pět stupňů nad nulou. Mozek mi to vůbec nebere, máme zmrzlé vodoměry, potrubí. Jsme už 24 hodin bez vody," kroutí hlavou další z obyvatel domu.

Nahřívání potrubí je jediným řešením. Ale kde přesně ten led je? Odpověď má pro všechny cenu zlata.

Technici ze Severomoravských vodovodů a kanalizací jezdili celý víkend. Každým čtvrtým případem je zamrzlá přípojka.

A právě vodoměr byl kamenem úrazu v tomto opavském domě. Voda z něj začala nejprve odtékat, po chvíli už ale stříkal solidní gejzír. Vodoměr je sice na odpis, ale můžete-li okoupat děti, umýt nádobí a spláchnout toaletu, rádi investujete.

Opravdu stačí malá skulina s úzkým proudem ledového vzduchu. Raději se do sklepa podívejte.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu