Mráz v Ostravě si v uplynulých dnech vyžádal pět životů

21. prosinec 2009

Mrazivé počasí si v Ostravě během uplynulého týdne vyžádalo už pět lidských životů. Tři muži a dvě ženy pravděpodobně umrzli. Policisté i záchranáři ale varují, problémy nemají jen lidé bez střechy nad hlavou. Zaznamenali i případy, kdy se v ohrožení života ocitli i lidé, kteří se posilnili alkoholem.

Jen od pátku do neděle v Ostravě umrzli čtyři lidé. Přesto jak Armáda spásy tak Charita Ostrava hlásí, že ve svých zařízeních pro lidi bez přístřeší mají volná místa. Pokud na bezdomovce nezbude postel v noclehárně, mohou zdarma přenocovat v teple takzvaně na židli.

Jak potvrdil ředitel ostravské charity Martin Pražák, po novém roce chtějí naplno otevřít nouzovou noclehárnu v prázdném kostele. Bude-li zapotřebí, přípravu urychlí.

"V tomto prostoru budou určitě lehátka, a to minimálně dvacet. Předpokládáme ale, že jich budeme mít 40 až 50, budou zde také infrazářiče, aby lidé netrpěli zimou. Budeme určitě nabízet teplé nápoje, případně polévky," upřesnil Pražák.

Řada bezdomovců pomoc odmítá, přestože v neziskovkách dělají i ústupky. Přijmou i opilého člověka, pokud není agresivní. Možná právě alkohol se mohl stát osudný i mladíkovi, kterého o víkendu našli omámeného v příkopě ostravští strážníci. Záchranáři sečetli, že v kraji v sobotu a v neděli ošetřili kvůli mrazům asi patnáct lidí.

"Z pohybu může velmi rychle dojít k podchlazení organismu. To může mít za následek poruchy srdeční činnosti, zástavu dechu a smrt pacienta. Dochází také k omrzlinám," upřesnil mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.

Meteorologové předpokládají, že mrazivé počasí vydrží do středy, kdy se má začít oteplovat.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu