Mrazivé počasí zabilo v Ostravě tento týden už čtyři lidi

20. prosinec 2009
Zprávy , Zprávy

V Ostravě zemřeli na podchlazení tento víkend už tři lidé. Mrazivé počasí připravilo o život v pátek muže a ženu a v sobotu dalšího muže. Už ve středu ve městě zemřel pětapadesátiletý muž, náhodný kolemjdoucí ho našel ležet za Domem kultury města Ostravy.

Všechny tři poslední oběti patřily mezi bezdomovce a byly nalezeny na opuštěných místech nebo v provizorních příbytcích. Přesnou příčinu smrti ve všech třech případech určí pitva.

Náhlé úmrtí neznámé jednašedesátileté ženy v parku v Moravské Ostravě bylo policistům oznámeno v pátek časně ráno. Vysvětlení podal policii o tři roky mladší muž, který uvedl, že se ženou několik let přebýval v provizorním příbytku a jsou bezdomovci. "Předchozího dne měli spolu popíjet alkohol a pak usnuli v provizorním příbytku. Po probuzení muž zjistil, že žena je mrtvá,"uvedla ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Další úmrtí muže, jehož totožnost zatím policie nemá potvrzenu, bylo policistům oznámeno týž den večer. Zemřelého nalezl rovněž bezdomovec, a to v konstrukci mostu Pionýrů v centru Ostravy.

K zatím poslední oběti vyjížděli v sobotu v poledne záchranáři, které na jednačtyřicetiletého podchlazeného v opuštěném objektu na ulici U cementárny upozornil jeho známý. "Záchranáři po příjezdu na místo pacienta zaintubovali, zajistili umělou plicní ventilaci, podávali léky a opakovaně muže defibrilovali. Jeho život se však zachránit nepodařilo a zasahující lékař musel konstatovat smrt," řekl mluvčí záchranné služby moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.


Mrazivé počasí zaplňuje noclehárny

V ostravských zařízeních pro bezdomovce je plno, hlásí neziskové organizace. Klienty do nocleháren Armády spásy a Charity Ostrava přivedlo mrazivé počasí. Noc v krizovém zařízení přijde zhruba na 35 korun. V ceně je polévka, teplé nápoje a sprcha. Podmínkou je, aby zájemci o přenocování byli střízliví. Pokud na ně nezbude lůžko, mohou přečkat noc zdarma takzvaně na židli.

"Naše kapacita je přetížená, v azylovém domě máme plno. Každý večer dáváme ještě dvacet až třicet lidí na takzvanou volnou židli, tedy že mohou sedět v naší jídelně," dodal ředitel azylového domu Armády spásy Antonín Plachý.

autoři: Artur Kubica , tif , mik
Spustit audio