MSF

30. leden 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Minulý týden byla v Praze otevřena česká pobočka organizace Lékaři bez hranic. MSF, jak se jí ve zkratce říká, je největší nevládní zdravotnickou a humanitární organizací na světě, která např. v roce 1999 získala Nobelovu cenu za mír.

0:00
/
0:00

Nedávno jsem dostala e mail od mého známého dr. Ondřeje Šimetky, který mi oznamoval radostnou novinu: v ČR zahájila činnost organizace Lékaři bez hranic.Hned na to jsem se ho dotázala, co to pro naši zemi znamená, cituji: bude aktivnější nábor pracovníků a také chystáme čas od času informační kampaň, fundraising zatím neplánujeme, neboť spontánní znalost organizace Lékaři bez hranic - Médecins Sans Frontieres - je v české populaci prachbídná, to musíme nejprve vylepšit.

Přiznám se, že do doby, než jsem s panem Ondřejem Šimetkou jako několikaletým dobrovolníkem v řadách Lékařů bez hranic, působícího na Srí Lance, ve Východním Timoru a Africe , točila rozhovory, jsem o MSF věděla méně než o Červeném kříži. Až tváří v tvář člověku, který působil často v extrémně neklidných oblastech, jen proto, že jak skromně podotknul rád cestuje a poznává cizí kraje a lidi, jsem se dozvěděla, že tato prestižní organizace čítá na světě asi 3.000 dobrovolníků z 80 zemí světa a funguje z 5 velkých operačních center, že se nikdy nevyptává na politické pozadí konfliktu, že pomáhá postiženým na obou stranách válečných pohrom, odstraňuje následky katastrof a také léčí podvyživené děti.V objektech ani vozidlech MSF nesmějí být žádné zbraně, ani pro osobní ochranu, to je pravidlo číslo 1.

Na otázku, kolik lidských životů zachránil, se Ondřej Šimetka jen plaše usmál, stejně tak by se usmála asi jeho paní, také z organizace Lékařů bez hranic, nebo nedávno oceněná lékařka Lída Hesová, působící v pásmu Gazy.

"To víte, doma je to pohodlnější život a o peníze, o ty už vůbec nejde", dodal doktor Šimetka, který na Srí Lanku či do Afriky nejezdí na slunečné pláže.Tak mě napadá, že Ti, kteří pomáhají v těchto zemích coby plážoví turisté, by mohli založit organizaci přátel Lékařů bez hranic, přispět korunou a pomoc na nohy potřebnému fundraisingu. Třeba by naše republika mělo v očích světa zas o něco lepší pověst, prvenství ne, na tom mají podíl už 36 let jiné evropské státy.

Spustit audio