Muž podezřelý z výbuchu na radnici v Rýmařově je v péči psychiatrů

11. duben 2019

Pod dohledem psychiatrů je muž podezřelý z výbuchu na rýmařovské radnici.  Podle dozorujícího státního zástupce Alexandra Dadama zatím není obviněný, ani ve vazbě.

Vyšetřovatelé budou potřebovat znalecké posudky, které rozhodnou, jestli je zadrženého vůbec možné stíhat. Muž je podezřelý z trestného činu teroristického útoku. Alexandr Dadam potvrdil, že jednal jako jednotlivec a není napojený na žádnou organizovanou skupinu.

„Zadržená podezřelá osoba byla předána do péče lékařů. Momentálně se zjišťují podmínky pro vůbec zahájení trestního stíhání s ohledem na zdravotní stav. Čekáme na vyjádření, zda ho v tuto chvíli vůbec můžeme stíhat,“ řekl Dadam.

Znalci musí posoudit, zda zadržený muž není duševně nemocný nebo zda v době spáchání činu nebyl nepříčetný. Média spekulovala, že příčinou útoku na radnici byl sousedský spor.

V Rýmařově podle starosty Luďka Šimka (nez.) chtějí hlavně vědět, proč muž vůbec útočil. „Jestli to bylo opravdu na základě nějakých sousedských vztahů, nebo jestli to byla výhrada vůči jedinci, městu, radnici. Nepřipadá mi, že by lidé měli strach,“ dodal starosta.

Budovu radnice dnes prohlédl statik, je v pořádku, už zítra se tam proto vrátí úředníci.

Radnicí v Rýmařově otřásla exploze v úterý odpoledne před 17. hodinou. V budově tou dobou bylo několik lidí, nikdo ale nebyl zraněn. Výbuch vytloukl okna hlavně v přízemí, ale i vyšších patrech a dveře uvnitř budovy.

autor: mik
Spustit audio

Související