Myslete na ně

12. duben 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Přísné kontroly na silnicích a až jeden rok vězení za jízdu pod vlivem alkoholu. To je další z pokusů omezit počet tragických dopravních nehod. Represe ale zatím nepomáhá.

V těchto dnech si připomínáme slavné vzkříšení Ježíše Krista. Příběh muže, který trpěl a zemřel na kříži, ale potom vstal ze svého hrobu a žije dál. Dvě mladé ženy, které o víkendu zemřely v autě po srážce s nákladním vlakem, takové štěstí mít nebudou. Přestože to byl víkend plný zázraků. Nesmyslné riskování, alkohol, nepozornost nebo jen hloupé předvádění se před ostatními, to jsou cesty, po kterých řidiči a hlavně jejich spolujezdci neomylně kráčejí vstříc neštěstí. Nezabrání jim v tom černé puntíky do řidičských průkazů, nezaleknou se pokut, nepomůže hrozba vězení. Dokud se to netýká nás, myslíme si, že nám se to stát nemůže. Zapomínáme, že stejně přemýšleli všichni ti, po nichž u cest zůstaly kříže a vázy s květinami. V toku informací plném válečných obětí a lidí zasypaných po zemětřesení nám dvě oběti silniční dopravy připadají jako nic, ale i ty dvě oběti měly své rodiny, své přátele, sousedy a své plány a sny. Černá čísla statistik vypadají děsivě, ale brzy je v paměti potlačíme a zaženeme něčím jiným. Myslím si, že mnohem silnější účinek mají příběhy. V autě, které včera večer narazilo do stromu, seděl na místě spolujezdce syn paní N. Měl po maturitě a v psacím stole čerstvé oznámení z vysoké školy o přijetí. Byl dobrý v angličtině a bavil ho fotbal. O prázdninách chtěl jet se svou přítelkyní navštívit svou vzdálenou tetu ve Švédsku, kterou ještě nikdy neviděl. A už neuvidí. Těhotná žena, která zemřela na železničním přejezdu, právě jela za svým manželem, aby mu sdělila tu novinu. Dozví se ji od policie nebo od lékaře z prosektury, ale jméno pro svého potomka už vymýšlet nebude. Bez ohledu na zákony každá oběť má svůj příběh. Myslete na ně.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.