Na 130 školách v kraji se budou vybírat ředitelé

19. únor 2012
Zprávy , Zprávy

Nový školský zákon pořádně provětrá střední školy na severní Moravě a ve Slezsku. Krajští radní rozhodli, že kde je ředitel na svém postu déle než šest let, ten bude muset projít výběrovým řízením.

Školní zvonění poslouchá Alena Bačová už 36 let. Dlouhá léta učila na Matičním gymnáziu matematiku, krátce po revoluci nastoupila na ředitelské místo. „Prvního února to bylo dvacet let,“ říká Bačová.

I tato zkušená manažerka ale bude muset v brzké době změřit síly s případnými zájemci na ředitelské místo. „Už to tady jednou bylo. V době, kdy střední školy byly zřizovány ministerstvem školství a kdy se každých šest let vlastně museli ředitelé účastnit takzvaných rekonkurzů,“ vzpomíná ředitelka.

Teď půjde do konkurzu znovu. „Asi těch účastníků nebude málo, protože školy jsou rušeny, slučovány, hodně lidí je bez práce. Ti se budou do těch konkurzů hlásit, i když nemají žádné předchozí zkušenosti a budou hledat práci za každou cenu,“ míní Bačová.

Také vedoucí odboru školství Moravskoslezského kraje Libor Lenčo míní, že o konkurzy bude zájem. „Standardně se na střední školy přihlásilo šest, osm i jedenáct uchazečů a tudíž na první pohled bylo z čeho vybírat,“ říká šéf odboru.

Náměstkyně hejtmana Věra Palková nový školský zákon vítá. Odvolat ředitele, s jehož prací nebyli spokojeni, totiž bylo dosud hodně komplikované. „Jsem si vědoma toho, že ředitelé mohou být nervózní, protože měli zákonem danou jistotu. A najednou se to mění,“ dodává náměstkyně.

Celkem se konkurzy budou konat ve 130 zařízeních. Celá akce se rozběhne v dubnu a skončí tak, aby noví ředitelé mohli školy vést už od příštího školního roku.

autor: iha
Spustit audio