Na boj se sněhem nasadily radnice i nezaměstnané

12. leden 2010

Radnice v Ostravě mají stále plno práce s odklízením sněhu. V některých obvodech kontrolují zaměstnanci střechy městských budov. S čištěním zastávek, přechodů anebo kontejnerových stání pomáhají i lidé, kterým soud nařídil obecně prospěšné práce. Reflexní vesty oblékají i dlouhodobě nezaměstnaní v rámci takzvané sociální služby.

Sníh stále odklízí každý, kdo může. Starostové ostravských obvodů se shodují, že hodně pomohli majitelé rodinných domků, kteří si okolo uklidili, i když je teď odpovědnost na radnicích.

"Nejhorší jsou ty přechody - z chodníků přes cestu na chodník. Občas člověk musí jet po cestě, protože se jinak nikam nedostane," bere situaci s úsměvem mladá maminka s kočárkem.

Na sídlišti v Ostravě-Svinově jsme potkali pána, který se s lopatou snažil vyprostit své auto. "Chtěl by to tady jen uvolnit, ať to tady mohou dát silničáři do pořádku, sníh odhrnout, pak sem auto vrátím zpátky," popisuje svůj záměr postarší muž.

Ředitel svinovského technického dvora Pavel Mitura vysvětluje, že opatrní musejí být na parkovištích, kde zapadla auta. "My ani s tou technikou nemůžeme ten sníh odstraňovat, protože by při natlačení toho zmrzlého sněhu na vozidla došlo k jejich poškození. A řešit pak ty následky by bylo velmi nepříjemné, takže my v podstatě můžeme vyčistit jenom ta stání, která jsou uvolněná," říká ředitel.

V Ostravě-Porubě pomáhají i dlouhodobě nezaměstnaní v rámci sociální služby. Teď odklízejí sníh hlavně v okolí kontejnerů, aby se k nim dostali popeláři. Pan Petr dodává, že práce je to fyzicky velmi náročná. "Pracujeme prakticky nepřetržitě. Tam, kde je to namrzlé, jde to opravdu velmi těžko. Myslím, že kdybych nemusel, tak to opravdu nedělám. Ale zase každá koruna navíc se vždycky hodí samozřejmě," říká.

Na dnešní a zítřejší noc pak chystá mimořádnou akci centrální ostravský obvod. Nakladače budou odvážet sníh z vytipovaných zastávek a přechodů.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu