Na Bruntálsku se vyřešil dlouholetý spor o pitnou vodu

30. červen 2005

Krajský úřad v Ostravě vyřešil složitý problém, který se týká pitné vody, a který nemá jinde v republice obdobu. Na Bruntálsku stojí proti sobě dvě firmy - BRVOS a VaK Bruntál. Obě chtějí vodovody provozovat a už několik let se přou a práva a povinnosti. Krajský úřad vůbec jako první sáhl za této situace k takzvané povinnosti veřejné služby a rozhodl, kdo se bude od zítřka o pitnou vodu starat. Lidem z okresu Bruntál už nehrozí, že budou za kubík vody platit až 90 korun.

Bruntálsko je českou kuriozitou. Vedle společnosti Vodárny a kanalizace (VaK) vznikla další firma. A to v době, kdy se hromadně prodávaly obecní vodárenské akcie. Někdejší snaha obcí uchránit okres před nejistotou zahraničního investora se nakonec obrátila proti všem odběratelům. Několikanásobné zdražení, žalostný stav potrubí - to jsou nejhorší důsledky.

Od zítřka bude ale všechno jinak. Ani BRVOS, ani VaK, ale Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK) budou dodávat pitnou vodu do Bruntálu a dalších 18 obcí. "Byli jsme nuceni vzít firmě BRVOS licenci, protože neprovozovala vodovodní síť v souladu se zákonem. Zároveň jsme ovšem museli jednat také v souladu s rozhodnutím bruntálského Okresního soudu, který zakázal VaK Bruntál nakládat s majetkem, který předtím poskytli BRVOSu, takže nastala v podstatě patová situace," potvrdila mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Swiderová.

Voda

Jsme připraveni, říká mluvčí SmVaKu Eva Špirochová. Smlouva má konečný termín 31. prosince 2005, ale je možné ji pak prodloužit. Podle mluvčí by neměly nastat žádné komplikace a příznivá je i cena garantovaná minimálně na tři roky. "Pro nové odběratele chystáme snížení ceny pitné vody o deset procent."

SmVaK má před sebou těžký úkol. Nejen, že musí zajistit tekoucí kohoutky, ale jde především o stav celé sítě. Ztráty vody dosahují až padesáti procent, což znamená, že každý druhý litr vyrobené vody končí někde v zemi. BRVOS s novináři komunikuje pouze v podobě prohlášení. V něm opakovaně odmítá veškerou kritiku. V každém případě ostravský krajský úřad sáhnul k tomu nejkrajnějšímu opatření, se kterým ještě nikdo nemá zkušenost.

Starostka Široké Nivy Alena Mátéová doufá, že to konečně znamená uklidnění a jistotu. "Předpokládám, že je to na překlenovací období. Až se seženou kvalitní pracovníci i do VaKu a pak se uvidí, která z těch firem u obcí projde či nikoliv."

Obce mají totiž ve VaKu Bruntál akcie a nechtějí jen tak přijít o svůj vliv. Kuriózní boj o vodu v oblasti, kde tečou paradoxně nejčistší řeky v kraji, se od zítřka přinejmenším odkládá na neurčito.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu