Na Den NATO přijelo do Mošnova 30.000 lidí

11. září 2005
Zprávy , Zprávy

Třicet tisíc lidí včera přišlo na pátý den NATO. Na letišti v Mošnově viděli nejmodernější techniku, kterou používá naše armáda a policie. Nechyběly ani ukázky práce hasičů a záchranářů. Diváci obdivovali i vojska z dalších zemí NATO, speciální oddíly přijely z Velké Británie a Polska. Na akci dohlížela delegace z ústředí NATO.

Na mošnovské letiště proudily davy lidí už od rána a měly proč. K vidění i ke slyšení toho bylo opravdu hodně. Program odstartovala půl hodiny před polednem Vojenská dechová hudba z Olomouce. Následovat měly projevy hostů, ale piloti nových stíhaček Jas-39 Gripen byli proti. A tak museli oficiální hosté mluvit méně než chtěli. Lidem to ale nevadilo, pro ně byl průlet stíhaček tím největším zážitkem.

"Rychlost a elegance nových strojů, je to moc pěkné. Je to něco úplně jiného než kdysi. To se nedá srovnat," říká Jindřich Jalůvka, velký fanoušek letectví. Ženy a děti většinou ocenily parašutisty, kteří skákali z vrtulníku v asi šestisetmetrové výšce a každý z nich nesl vlajku jednoho členského státu NATO.

Logo

Na ploše letiště vojáci, hasiči, policisté i záchranáři ukazovali co mohli. Někteří byli sdílnější, jiní tajemní a někteří vojáci neřekli vůbec nic. Vojenskou techniku ale zájemcům předváděli ochotně. Lidé se mohli seznámit například s pasivním sledovacím systémem Věra, nástupcem legendární Tamary. Předvedl se i Teodor.

"Jde o ukázku pyrotechnického vybavení, které používá Armáda ČR. Jedná se o robota Teodor a jeho vybavení, plus pyrotechnické oděvy," vysvětlil podpraporčík Mojžíšek.

Letos se na Den NATO přišlo podívat 30.000 lidí, což je o 15.000 méně než loni. Organizátoři jsou možná zklamaní, návštěvníci ale byli spokojení. Za všechny František Doubrava, který dokonce připustil, že být mladší, klidně se vrátí na vojnu.

Havárie Sojky
Atmosféru nenarušila ani nehoda bezpilotního průzkumného letounu Sojka. Ten spadl mimo diváky. "V žádném případě nemohlo dojít k ohrožení bezpečnosti," řekl Zbyněk Pavlačík z pořadatelského sdružení Jagello 2000. Podle Pavlačíka srazil letoun na zem krátce po startu poryv větru. "Jediným ohrožením okolí byly čtyři litry paliva, které z havarovaného stroje vytekly," řekl pak ČTK operační důstojník hasičů z Nového Jičína.

autor: mik
Spustit audio