Na hradech a zámcích končí úspěšná sezóna

29. říjen 2011
Zprávy , Zprávy

Na hradech a zámcích po celém Česku o tomto víkendu zakončí hlavní turistickou sezonu. Pro návštěvníky jsou všude připraveny doprovodné akce jako například večerní prohlídky, šermířské bitvy nebo různé soutěže.

Naposledy v této sezóně ožije hrad Sovinec středověkou veselicí. Závěrečná akce roku nese název Hofmistrova závěť a po oba víkendové dny nabízí návštěvníkům kromě ukázek šermu a sokolnictví také neomezený pohyb po hradu.

„Režim těch prohlídek je nastaven tak, že návštěvník se může projít expozicemi, kde budou připraveny scénky – záměrně i v expozicích, protože předpokládáme, že počasí nebude příliš teplé. Mimo to na pátém nádvoří v určitých časových úsecích poběží program, který v případě nepříznivého počasí přesuneme do prostoru Jižního paláce,“ doplňuje kastelán Pavel Zástěra.

V Kuníně uzavře zámeckou sezónu nedělní houslový recitál izraelské umělkyně Liliany Slavny. Od 18:00 rozezní tamní Hudební sál skladby Bacha, Telemana i neznámých barokních hudebníků. Koncert za svitu svíček ještě doplní verše ruských básníků.

Letos naposledy je o tomto víkendu otevřen také Archeopark v Chotěbuzi. Areál s replikou slovanského hradiště patří k nejvýznamnějším pravěkým a raně středověkým památkám Těšínského Slezska. Nahlédnout do historie sem i letos přišly tisíce návštěvníků.

„Letošní sezónu v Archeoparku hodnotíme jako velice úspěšnou. Konala se řada zajímavých programů a navštívilo nás letos 16,5 tisíce návštěvníků, což je zhruba stejně jako v uplynulých letech,“ hodnotí Lenka Bichlerová z Muzea Těšínska.

Kastelán kunínského zámku Jaroslav Zezulčík jde ještě dál, konec sezóny totiž provázejí už i velké plány do budoucna. V příštím roce zámek oslaví 250 let od narození hraběnky Walburgy.

„My už nyní zveme návštěvníky na příští sezónu, která bude pro nás výjimečná. Také se bude jednat o společenská a kulturní setkání veřejnosti. Především září a říjen budou dva měsíce, kdy Kunín skutečně zažije patrně jednu z největších akcí ve své moderní historii,“ upozorňuje Zezulčík.

Končící sezona byla, co se týká financí, úspěšnější než ta loňská v celé republice. Tržby památek stouply o téměř 15 procent a přesáhly tak 350 milionů korun. Do objektů spravovaných Národním památkovým ústavem zavítaly do konce září bezmála čtyři miliony návštěvníků.

Čtěte také

autoři: tif , čan , Kateřina Daňková
Spustit audio