Na Jablunkovsku přestaly jezdit vlaky

18. listopad 2009

Správa železniční dopravní cesty dnes odpoledne až do odvolání zastavila železniční dopravu na trati Mosty u Jablunkova - Čadca. Týká se to jak osobní, tak i nákladní dopravy. Důvodem je zřícení nově raženého tunelu. Ten stávající je podle posledních měření nestabilní.

Z tohoto důvodu je až do odvolání přerušen veškerý železniční provoz v tomto místě. "Regionální osobní doprava a vlaky EuroCity ze Žiliny do Ostravy a dále do Prahy jsou nahrazeny autobusy a dva páry nočních spojů rychlík Šírava a Excelsior pojedou po náhradní odklonové trase z Hranic na Moravě přes Vsetín a Horní Lideč do Žiliny mimo Ostravsko," upřesnil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Na místě budovaného železničního úseku se země propadla už dvakrát. Poprvé v neděli 15. listopadu, podruhé a zatím naposledy v úterý 17. listopadu. Stavební firma proto nechala pro jistotu evakuovat jeden rodinný dům.

"Tři lidé byli odstěhováni do místního hotelu Grúň na náklady naší firmy. Předpokládáme, že po skončení sanačních prací se ti lidé v klidu vrátí do svého domova," informoval mluvčí stavební firmy Subterra Vladislav Beneš s tím, že další nebezpečí prý v tuto chvíli nehrozí. "Zatím se k evakuaci dalších domů nepřikročilo. Propad se dále nerozšiřuje," dodal Beneš.

Celý případ šetří policie jako obecné ohrožení. Stavební firma odhaduje škodu v desítkách miliónů korun. Společnost ČEZ kvůli propadu stožárů na zhruba na jeden milion korun. Stavebníci teď musí najít způsob, jak stavbu strategického tunelu dokončit.

autoři: mrk , tif , alr
Spustit audio

Více z pořadu