Na komunální volby se u krajského soudu sešlo 17 stížností

3. listopad 2010

Krajský soud v Ostravě řeší celkem 17 stížností na komunální volby v Moravskoslezském kraji. Jde o formální nedostatky nebo chyby při sčítání. V některých obcích jsou ale podezření vážnější. Soud rozhodne ve všech kauzách do 20 dnů.

Třeba v Českém Těšíně panuje rozbouřená politická situace kvůli údajnému kupování hlasů. Žalobu podaly společně čtyři subjekty, podle kterých je za vším strana SOS pro Český Těšín s Marianem Kušem v čele.

Napjatá atmosféra panuje také v Třinci. Členové vítězné ČSSD v Třinci naznačují, že strana bývalé starostky Věry Palkovské mohla mít zájem na manipulaci s výsledky voleb. Ta veškerá nařčení odmítá. Sociální demokrat Martin Sikora vysvětluje, že jeho straně unikl rozhodující mandát o jediný voličský hlas.

„Cítíme, že jsme mohli být poškozeni. Náš mandát, který jsme díky tomu jednomu hlasovacímu lístku nezískali právě my, vlastně narostl paní starostce. Mohl selhat lidský faktor při přepočítávání hlasů, nahlašování do počítače, mohlo se stát cokoliv,“ říká Sikora.

Na manipulaci s lísky si stěžují také komunisté v Trojanovicích na Frenštátsku. František Ondriáš z KSČM je přesvědčený, že do nich při sčítání někdo zasahoval.

„Normálně by měly být neplatné, ale rozhodli se, že je uznají. Takových případů tam bylo minimálně dvacet,“ dodává Ondriáš.

Nečekané pokračování má volební kauza v Karlově Studánce. Bývalý agent Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák čelil obavám ze snahy o manipulaci voleb, když před nimi do obce nastěhoval desítky obyvatel. Sám teď posílá návrh na neplatnost voleb. Výsledek jeho sdružení Prosperita prý neodpovídá realitě.

„Máme v rukou čestné prohlášení člověka, který popisuje, že je připravena manipulace s volbami. Když jsme si dělali propočty, tak se to tam liší o 20 až 22 hlasů,“ tvrdí Zifčák.

Neobvyklá je také situace ve Frýdku-Místku. Kandidáti Nezávislých si tam stěžují, že je hnutí těsně před volbami vyškrtlo z kandidátky.

Některé obce očekávají, že soud smete žalobu se stolu. Například v ostravském obvodu Jih se pravidelně soudí muž bez dokladů. Naproti tomu třeba v Opavě zatím nevědí, kdo žalobu podal.

Spustit audio

Více z pořadu