Na Ostravské univerzitě chystají web, který má pomoci rodině pacientů po mrtvici

11. červen 2019 10:55

Virtuální prostor, kde se budou setkávat lidé pečující o pacienty po mrtvici. To jsou nové webové stránky Ostravské univerzity. Na nich si pečující přečtou nejen praktické rady, ale hlavně budou moci vzájemně sdílet své zkušenosti a pomáhat si. Sami totiž nemoc blízkého často nezvládnou a sklouznou třeba k alkoholismu.

„Zhruba před sedmi lety mi takto onemocněl tatínek, naštěstí to byla lehčí forma cévní mozkové příhody, kdy byl ve zdravotní péči zhruba dva měsíce,“ vypráví dvaačtyřicetiletá paní Ivona svou zkušenost. Po dvou měsících, kdy jejího otce pustili do domácího ošetřování, se jí trvale změnil život. Byl totiž o francouzských holích a nemohl ani řídit své auto. Tím pádem na ni připadla veškerá péče o jeho domácnost. „To je velká nálož a musíte se postarat i o pomůcky a podobné záležitosti. A to pak jakýkoliv letáček a jakákoliv brožurka, oficiální web vám prostě nahradí tu lidskou radu,“ vzpomněla.

Ivoně v péči o nemocného otce pomáhal především manžel a kolegové zdravotníci. Bez nich si nedokáže představit, že by to zvládla.

Jsou ale i lidé, kteří na péči o nemocného zůstanou úplně sami. Těm by podle Lenky Krhutové z katedry sociálních věd Ostravské univerzity měly pomoci právě nové webové stránky. „Jak známo pečující jsou neviditelná skupina, která není nikde registrovaná, takže informace se k těmto lidem velice těžko dostávají. Vlastně se tam ten pečující dozví třeba, co může udělat pro sebe z hlediska svého zdraví, nejen fyzického ale i psychického a sociálního zdraví,“ říká Krhutová.

Informace snadno a kdykoli

Na webu se lidé dozví nejen praktické informace, ale především budou moct mezi sebou vzájemně popovídat a sdílet své příběhy. Aplikace by měla být přístupná i přes mobil nebo přes tablet. „Chtěli jsme, aby to bylo hodně kontaktní, aby člověk měl ty informace kdykoli. Aby se nemusel nikde registrovat, aby nemusel nikam chodit. Je známým faktem, že neformální pečující se dostanou do hledáčku formálních systémů až ve chvíli, kdy sami začnou mít zdravotní, sociální, finanční a jiné problémy,“ upozorňuje Krhutová.

Pilotní provoz chtějí autoři webových stránek spustit do čtrnácti dnů a doufají, že se o nich dozví co nejvíce pečujících. Bez nich totiž vzájemné sdílení zkušeností nebude fungovat.

Spustit audio

Související