Na R48 a R56 můžete od zítřka jen s dálniční známkou

12. leden 2009

Do Frýdku-Místku a dále do Českého Těšína bude od zítřka možné jet jen s dálniční známkou. Končí totiž výjimka, která umožňovala bezplatný průjezd rychlostními silnicemi R56 a R48. V Olomouckém kraji bude známka povinná na novém dálničním úseku Lipník nad Bečvou - Bělotín a na přivaděči, který propojí dálnici se silnicí R48.

Řidiči mají ale i jinou možnost - využít starých souběžných cest. To se ale nelíbí starostům obcí na těchto komunikacích. Starostka Vojkovic na Frýdecko-Místecku Hana Sobková se obává návratu stavu před zprovozněním rychlostní silnice.

"To bylo auto za autem a nedalo se projet. Napadl centimetr sněhu a Vojkovice byly ucpané, protože je dolina a kopec. Lidé nadávali a děti nemohly přejít. Přechod nám nedovolili udělat, protože to byla jednička. Byl to problém," popsala potíže Sobková.

Dálniční známky zavádí ministerstvo na severu Moravy už v letošním roce, kdy bude dokončeno napojení Ostravy na dálniční síť. Vyhláška počítá se zpoplatněním dálnice D47 nejen na novém úseku z Lipníku nad Bečvou do Bělotína, ale až do Bravantic na Novojičínsku - tedy na úseku, který bude dokončen v letošním roce. Z Bravantic do Ostravy, respektive do Bohumína, se bude moci nadále jezdit bez dálničních známek.

Spustit audio

Více z pořadu