Na R56 dálniční známku zatím potřebovat nebudeme

18. srpen 2005

Z ministerstva dopravy přišla dobrá zpráva pro všechny řidiče, kteří jezdí mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Na dvanáctikilometrovém úseku silnice R56 nebude nutná dálniční známka. O zpoplatnění této komunikace ministerstvo nedávno rozhodlo ve své vyhlášce. Silná kritika obcí a kraje nakonec dosáhla úspěchu, i když je to jen úspěch částečný.

Platit se mělo už od příštího měsíce, tedy zhruba za dva týdny, potvrdila mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Swiderová. Nakonec dálniční známka nutná nebude, ale zatím jen do konce roku.

"Nám to poskytne čas na další vyjednávání, protože samozřejmě nenavazuje-li ten úsek na žádnou dálnici nebo rychlostní komunikaci jinou, nemá logiku prozatím ho zpoplatňovat," doplnila mluvčí kraje.

Silniční doprava (ilustrační foto)

Aspoň něco, shodli se zástupci okolních obcí, se kterými jsme dnes hovořili. Třeba Ivo Kičmer, místostarosta Vratimova. Právě tudy vede stará spojnice Ostravy a Beskyd. Náporu vozidel se tady bojí stále.

Stát chce podle ministra dopravy Milana Šimonovského zavést placení na co největším počtu silnic. Teď ale vyhověl kritice a odložil nové úseky na příští rok. Starostové na Ostravsku a Frýdecko-Místecku doufají, že nebudou muset psát petice za tři měsíce znova. Všechno bude záležet na tom, jak se kraje s ministrem dohodnou.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu