Na sever Moravy přijde dalších 200 policistů. Posílí hlavně Ostravu, Karvinou a Havířov

21. září 2013
zprávy

Policii má v příštím roce posílit tisíc mužů a žen. Pětina nových strážců zákona zamíří do Moravskoslezského kraje. Region poslední dobou sužuje sociální napětí a současně s tím i zhoršující se bezpečnostní situace.

„Vnímáme některé situace, které se teď dějí v Moravskoslezském kraji jako zvýšené bezpečnostní riziko. Vidíme to sami na různých demonstracích, ale hlavně po nich, různé spontánní projevy násilí, narušování veřejného pořádku, útoky na policii, na minority, řekl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

„Určitě bude významná dotace poslána do Ostravy, na Karvinsko a Havířovsko a spektrálně do celého kraje,“ dodal policejní ředitel.

V Ostravě se také ještě letos zvýší počet asistentů prevence kriminality. Ke třem stávajícím jich přibude deset.

Asistenti jsou placeni z rozpočtu ministerstva vnitra a většinou jde o příslušníky romské menšiny, kteří pomáhají zklidňovat situaci v problémových lokalitách. Podle ministra vnitra Martina Peciny by mohli působit například v ubytovnách, kde poslední dobou přibývá konfliktů.

„Neříkám, že tady musí být 200 asistentů prevence, ale musí jich tady výhledově být alespoň 20 až 30. Budeme se snažit zavést speciální asistenty, kteří se budou snažit řešit situaci v ubytovně, kde žijí jen Romové. Romové si pořádek mezi sebou umějí udělat sami. V mnoha regionech se to osvědčilo,“ tvrdí Pecina.

autoři: ima , Petra Štrymplová
Spustit audio