Na Slezskoostravském hradě vybudovali nový amfiteátr

15. duben 2011

Slezskoostravský hrad má nový amfiteátr. Jeho stavba na dolním nádvoří hradu trvala půl roku. Amfiteátr má nejen nové hlediště pro stovky diváků, ale také jeviště s kvalitním technickým zázemím a pohodlnými šatnami. Už letos tady budou probíhat velké festivaly a další víkendové akce. První z nich budou tuto sobotou a neděli Velikonoce na hradě.

Shakespearovské slavností, Colours of Ostrava, Jazz Open nebo Festival dřeva - těm a dalším akcím nabídne nový amfiteátr ideální prostor, říká Karel Burda, ředitel společnosti Ostravské výstaviště, která má hrad na starosti.

„Máme krásné velké jeviště a zázemí pro herce, to je, myslím, nejdůležitější - i pro techniku prostor i pro maskérnu prostor. Je to vlastně nyní jediný amfiteátr ve městě, který má takovou kapacitu, je v provozu a má technické i sociální vybavení pro pořádání takových akcí,“ upozorňuje Burda.

Stavbu amfiteátru částkou 6 milionů korun financovalo město. Vejde se do něj téměř tisícovka sedících diváků. „Pokud bude koncert nějaké hudební skupiny a nesedí se, ale stojí, můžeme mluvit až o 1400 lidech,“ dodává Burda.

První zatěžkávací zkouškou projde nový amfiteátr už o tomto víkendu. Velikonoce na hradě odstartují novou sezónu.

„Budeme tady mít asi 70 stánků, samozřejmě tradičních. Budou to stánky s kraslicemi, pomlázkami. Budou tady historické písně a řemesla. Ze slovenských Nízkých Tater přijedou dokonce bačové,“ láká kastelánka Alena Špetíková.

Slezskoostravský hrad je v dubnu a květnu otevřen od 10:00 do 19:00, v letních měsících pak od 9:00 do 20:00. Vstupné na hrad se od loňska nemění - dospělí zaplatí 70 a děti 40 korun.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu