Na strojírenství v kraji dopadly všechny důsledky krize

19. květen 2009

Současná ekonomická krize postihuje jedno průmyslové odvětví za druhým. Po hutích a automobilkách se důsledky naplno projevily například ve strojírenství. A právě kvůli tomu se v Ostravě sešli politici, zástupci vysokých škol a státních úřadů. Konference Národního strojírenského klastru vymezila několik konkrétních možností, jak krizi co nejvíce zabrzdit.

Velké firmy by měly propouštět zaměstnance co možná nejméně, protože po krizi pak spláčou nad výdělkem, říká prezident ostravského strojírenského klastru Jan Světlík. Nejhorší je podle něj všudypřítomný strach investorů, který může Ostrava jako průmyslové centrum pocítit velmi silně.

"Pokud všichni přestaneme investovat, tak krize opravdu přejde v dlouhodobou krizi, mohly by to být i tři čtyři roky. Doufám, že prozíravost našich politiků a korporací, kteří mají dnes zodpovědnost k regionu, by měla být taková, že investice by se neměly zastavovat," říká Světlík.

Jednou z mála dobrých zpráv je dnes zveřejněné zahájení výroby brzdových destiček v Ostravě-Hrabové s výhledem až na 300 pracovních míst. To jsou ale spíše výjimky.

Milan Urban z rozpočtového výboru dolní komory parlamentu je přesvědčen, že obavy mít rozhodně nemůže veřejná správa - tedy stát, kraje a obce. Budování silnic, investice do energetiky a ekologie, to jsou podle něj cesty, jak krizi přečkat.

"Bude to velmi těžké, protože ta krize se promítá i do příjmů jednotlivých rozpočtů. To znamená, budeme na úrovni státního rozpočtu dělat vše pro to, aby se podíl investic nesnížil, ale zvýšil. Doufám, že kraje a města se budou chovat stejně," dodal Urban.

Podle dnes zveřejněné ankety Svazu průmyslu a obchodu snižuje mzdy více než 60 procent českých firem. Experti se vesměs shodují v tom, že odhadnout další vyvoj je velmi obtížné.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu