Na Valašském Slavíně v Rožnově odhalili symbolický náhrobek Jarmile Šulákové

28. říjen 2017

Valašská královna lidové písně Jarmila Šuláková má svůj symbolický náhrobek na Valašském Slavíně. Slavnostně ho odhalili v areálu Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm. Známá folkloristka zemřela letos 11. února ve věku nedožitých 88 let.

U náhrobku stojíme s jeho tvůrcem, akademickým sochařem Miroslavem Machalou. Byla vám při tvorbě inspirací přímo Jarmila Šuláková?

„Já si myslím, že už od začátku, od chvíle, kdy jsem se dozvěděl, že budu na náhrobku pracovat, tak jsem už měl jasno, jak bude vypadat. Jarmila Šuláková zde realisticky pojednána není, je to spíš velice zestylizovaná podoba, aby právě z toho vyřazovala daleko víc síla toho kamene, energie, která vlastně vycházela i z paní Jarmily Šulákové,“ vysvětluje sochař Machala.

Uctít památku Jarmily Šulákové přišel i pan Jaromír Brusnický. Co vás sem dnes vlastně přivedlo?

„Mám hodně rád folklor a Jarmila Šuláková byla jedna z největších zpěvaček folkloru. Tak jsem přišel se podívat na odhalení pomníku,“ odpovídá pan Brusnický.

Před dřevěným kostelíkem na Valašském Slavíně stojí i dcera Jarmily Šulákové paní Zuzana Pavlůsková

„Od Vsetína i Rožnova bylo moc krásné, že mamce umožnili tady v tom krásnem prostředí, v tom krásnem kostelíčku mít rozloučeni a takový krásný pomník. Myslím, že jestli se na nás shora divá, tak určitě je rada, že takto si na ňu lidi vzpomněli a že udělali takovou moc pěknou věc pro ňu,“ říká s dojetím Pavlůsková.

Životní dílo Jarmily Šulákové ocenilo i Město Vsetín udělením Zvláštní ceny in memoriam.

Náhrobek Jarmily Šulákové na Valašském Slavíně
autor: Libor Netopil
Spustit audio