Naděje v hospici

18. září 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Umírající a nevyléčitelně nemocní mají v Ostravě k dispozici místo, kde mohou bez velkých bolestí, ve vší důstojnosti a s blízkým člověkem po boku strávit poslední dny svého života. O prvním hospici v kraji je i dnešní poznámka.

0:00
/
0:00

Včera se v Ostravě-Výškovicích otevřel Hospic svatého Lukáše. Vůbec první dům hospitní péče v Moravskoslezském kraji má pod svými křídly Charita Ostrava, která toto specializované nestátní zdravotnické zařízení vybudovala a bude také provozovat.

Hospic přišel na 111 milionů korun, ostatně o financování stavby a jejího vybavení toho stálo v médiích poměrně dost. Ne zrovna snadným úkolem je totiž sehnat potřebný balík peněz. Nutno podotknout, že ostravské charitě pomohly dotace i dary těch, kteří byli a jsou ochotni na tento jistě bohulibý účel přispět. Pomoc přišla dokonce ze zahraničí. Přesto ale musí charita ještě shánět několik milionů na dofinancování hospice. Lhůtu má do června příštího roku.

Je každopádně užitečné, že takové zařízení je k dispozici přímo v kraji, v Ostravě. Hospic dává klientům naději strávit poslední dny života v klidu, důstojně a ve vší potřebné péči. Jeho služby nepochybně uvítají mnozí pacienti i jejich blízcí a rodiny. Je dobré vědět, že hospic existuje. S nevyléčitelnou nemocí se může potkat vlastně kdokoli.

Bezesporu dobrá informace je ta, že se rýsuje vznik druhého hospicového domu v kraji, tentokrát se o něm dokonce vážně hovoří ve Frýdku-Místku. Koalice i opozice na frýdecko-místecké radnici se i přes názorové pnutí ohledně postupu směřujícímu ke vzniku hospice shodne na tom, že takové zařízení je potřeba a že zájem o ně bude.

Hospic v Ostravě nabídne třicet lůžek, o patnácti hospicových postelích se mluví v případě Frýdku-Místku. Podle stávajících přepočtů, kdy platí poměr zhruba pět hospicových lůžek na sto tisíc obyvatel, je jich pro Moravskoslezský kraj potřeba na šedesát. První tři desítky jsou tedy od pondělí na světě.

autor: Petra Marková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.