Nadšenci chtějí vzkřísit minizoo ve Frýdku-Místku. Město spolek podpořilo dotací

16. březen 2017
Dobré odpoledne

Spolek nadšenců z Frýdku-Mísktu usiluje o to, aby se nedaleko středu města vybudoval nový fauna park. V minulosti tady fungovala minizoo a na medvěda nebo psa dinga se sem chodily dívat rodiny s dětmi z širokého okolí. Jenže před 40 lety zoopark zanikl a teď je místo zpustlé a lidem nepřístupné. Díky dotaci z města ale mohou dobrovolníci začít s přípravnými pracemi.

V minulosti tady byl parčík, kam chodila rodina Landsbergerů, majitelů textilní továrny. Pak tady byla minizoo, ve které podle pamětníků žil medvěd nebo pes dingo.

„Byl to hezký zoopark. Chodili jsme sem s dětmi a bylo to tady moc hezké,“ vzpomíná paní Naděžda Valentová, která jde kolem bývalé minizoo domů. „Je to škoda nechat to ležet, je to kus krásného prostoru. A blízko řeky, byla by to dobrá odpočinková zóna,“ dodává.

O oživení historie tohoto místa už několik let usiluje spolek místních nadšenců. Dobrovolníci už při úklidu parku nebo kosení trávy odpracovali spoustu hodin. „Kdybyste do toho parku přišli před deseti lety, tak to bylo místo, které bylo totálně zarostlé nálety,“ říká předseda spolku Petr Dvořáček.

Park by chtěli znovu otevřít veřejnosti, podporu teď získali i od města, a to dotaci 250 tisíc korun. „My tuto aktivitu podporujeme a toto je první vlaštovka té podpory. Do budoucna s nimi samozřejmě počítáme dál,“ potvrdil náměstek primátora Jiří Kajzar (Naše město FM).

Peníze z dotace přitom spolek použije hlavně na údržbu a obnovu zeleně. „My v prvé řadě potřebujeme udělat studii stavu toho parku – v jakém stavu jsou stromy a jaká je zeleň. Potom chceme udělat nezbytnou údržbu stromů, a pokud se to povede, tak bychom se chtěli pustit do údržby zarostlých chodníků,“ plánuje Dvořáček.

A to je realita. Zrezivělý most

Kromě oddychové zóny chce spolek v parku pořádat i přednášky a kroužky zaměřené na ochranu přírody, koncerty nebo divadla a vrátit tam i zvířata. „Plán je, že bychom chtěli ta zvířata mít přístupná. Jednu část výběhů mít přístupnou lidem, proto chceme domácí zvířata, která nejsou agresivní. A není problém si půjčit kozu nebo morče a vyvenčit ho na půl hodiny třeba,“ dodává Dvořáček.

Pozemek bývalého parku vlastní společnost Slezan, s tou teď má spolek na část uzavřenou nájemní smlouvu a už požádal o její rozšíření.

autor: iha
Spustit audio