Nadšenci v Ostravě chtějí uspořádat první farmářské trhy

22. červenec 2010
Zprávy , Zprávy

Zájem lidí v Moravskoslezském kraji o produkty přímo od místních zemědělců roste. Objevují se i farmáři, kteří nabízejí takzvané bedýnky. Zákazníkům vozí v pravidelných intervalech několik kilo různých druhů ovoce či zeleniny. A skupina nadšenců pak v Ostravě chce založit tradici farmářských trhů.

Jablka z Itálie, hrušky z Francie a česnek třeba z Číny. Tak většinou vypadá nabídka v českých obchodech. Lidé ale stále více volají po produktech místních zemědělců.

Třeba Iva Ličková teď u sebe na farmě v Sedlnicích chystá takzvanou bedýnku. „Přidáme jabka, saláty, celer, zelí, papriku a ještě něco najdeme na zahradě,“ popisuje obsah paní Ličková.

Bedýnky teď v Česku frčí, v Moravskoslezském kraji jejich rozvoz nabízejí tři zemědělci. Iva Ličková přidávala i sklenku medu. Na podzim by ráda dodala i nějaké květiny. Jak sama říká, jde spíše o radost než o výdělek.

„Je to zájem o české zboží, které je vypěstované přímo tady v lokalitě, v Poodří. Takže jsme rádi, že lidé mají o toto zájem. Je pravda, že se tady objevuje víc mladých lidí, kteří mají zájem o to, koupit si to přímo v místě, kde to bylo vypěstované a není to daleko od jejich bydliště,“ dodává.

Zájem lidí o regionální produkty dokládá i fakt, že v Ostravě díky sociální síti Facebook vzniká skupina, která chce prosadit, aby se v centru konaly farmářské trhy. Jedním z organizátorů je Radek Panna.

„Mým snem je, aby se ty farmářské trhy konaly pravidelně minimálně jednou týdně, aby si lidé zkrátka zvykli, že si zeleninu nekoupí v hypermarketu, ale zajdou si s košíčkem na trh,“ říká.

Lidé, kteří farmářské trhy prosazují, teď chtějí jednat s radnicí, aby jim vyšla vstříc a symbolicky pronajala třeba některé náměstí v centru Ostravy. Kdy by se trhy mohly konat, ale zatím nevědí.

autor: mik
Spustit audio