Nájem v Ostravě vzroste méně než v okolních městech

15. březen 2006
Zprávy , Zprávy

Ostravští nájemníci si od příštího roku připlatí výrazně méně než v okolních městech. Podle zákona, který ještě čeká na prezidentův podpis, se bude nájemné v bytech zvyšovat v průměru o více než 14 procent, a to až do roku 2010. Zatímco například v Havířově nebo Frýdku-Místku jde o necelých 11 procent, v Ostravě o necelá tři procenta.

Nejdůležitější je velikost města a současné nájemné, ze kterého se to nové vypočítá. Podle ekonoma Ostravské univerzity Martina Hona by celá tato procedura měla skončit tak, aby byl trh s nájemními byty spravedlivý.

Logo

"Celá deregulace vlastně směřuje k tomu, aby nájemné za rok tvořilo pět procent z ceny té nemovitosti. Pochopitelně v Ostravě ceny bytů nejsou zase tak vysoké ve srovnání s okolím, také proto ta deregulace může být pozvolnější. Kdo bydlí v rodinném domku, plně si musí hradit veškeré náklady. A proč ten, který má regulované nájemné, to dělat nemusí? To je nespravedlnost, kterou je potřeba nějakým způsobem eliminovat," říká ekonom.

Ještě jeden havířovský příklad. U bytu první kategorie 70 metrů čtverečních budou nájemníci platit v roce 2010 necelé dvě tisícovky měsíčně. Pokud bydlíte v obecním bytě, záleží to ještě na zastupitelích, protože uvedená procenta jsou maximálním údajem a nelze vyloučit, že město nájemné zvýší podstatně méně.

autor: mrk
Spustit audio