Nájemníci v Opavě vyhráli soudní spor s magistrátem

20. leden 2010

Opavská radnice prohrála soudní spor s nájemníky. Jde o prodej obytného domu v centru města, ve kterém radnice nájemníky obešla a smlouvu podepsala s dcerou hokejového trenéra Aloise Hadamczika. Krajský soud vyhověl námitce, že město porušilo své vlastní zásady a smlouva je tím pádem neplatná.

Všechno to předčasem začalo peticí, pod kterou je dnes už zhruba 2,5 tisíce podpisů. "Zastupitelstvo nebo rada nás úplně vyloučily z toho výběru," řekla nám jedna z nájemnic, paní Hrčková.

A o co vlastně šlo? Obyvatelé domu dostali z radnice nabídku, že dorovnají-li nejvyšší cenu v obálce, dostanou dům na Horním náměstí přednostně. Podle dříve schválených zásad prodeje. To se ale nestalo.

"Chceme se dovolat práva, spravedlnosti. Naštvaná jsem v každém případě, ale hlavně zděšena vlastně demokratickými postupy," řekla další z nájemnic.

Krajský soud v Ostravě teď ale všechno změnil. Magistrát podle něj postupoval nesprávně. Smlouva o prodeji podnikatelce je neplatná.

"To bylo zcela zjevné, že jsme byli v právu my. Podle mě je to cílená akce toho města," komentoval dnes rozsudek další z nájemníků pan Pěčonka.

Jaroslav Horák, náměstek opavského primátora, soudní rozhodnutí respektuje, i když s ním nesouhlasí. "Jakmile bude rozhodnutí pravomocné, budeme muset uvažovat co s domem, protože v současné době mohou probíhat odvolání a tak dále."

Je to jeden z mála případů, kdy soudní privatizační spor dopadl takto v neprospěch radnice. Co bude s domem dál, zatím jasné není.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu