Nájemníci v Třinci a Českém Těšíně se chtějí soudit s majitelem domů

8. září 2010

Nájemníci v Třinci a Českém Těšíně se chtějí soudit kvůli technickému stavu domů. Vadí jim, že majitel, který získal více než čtyři tisíce bývalých železárenských bytů, do nich neinvestuje. Stěžují si na problémy se střechami, okny a vlhkým zdivem. Firma kritiku odmítá a slibuje masivní opravy.

Celý spor začal zhruba před rokem. Nájemníci se tehdy poprvé sešli, aby upozornili na neuspokojivý stav domů, ve kterých bydlí. Vytvořili občanské sdružení a začali volat po opravách.

Od té doby se toho moc nezměnilo a lidem už dochází trpělivost, rekapituluje předseda sdružení nájemníků Roman Bujok. Nevidí jinou možnost, než vlastníka přimět k opravám hromadnou žalobou.

„Teď se to týká střech, ale už máme připravené žaloby na okna, protože jsme si naprosto jisti, že firma tady nemíní nic opravovat. Paralelně s tím máme vypracovaný vzor žalob na podmáčené sklepní prostory,“ dodává Bujok.

Vlastník, developerská a investiční společnost CPI, se kritice brání. Mluvčí Michaela Winklerová vysvětluje, že rekonstrukci zdržují technické problémy. První velká investice ale podle ní začne ještě letos.

„K té žalobě se zatím nemůžeme vyjádřit, protože neznáme její přesné znění. Technické obtíže se podařilo během léta vyřídit a teď od září už bude probíhat výměna oken podle plánu. Je vyčleněno zhruba 150 milionů korun, další investice plánujeme do zateplování, do opravy střech a tak dále,“ ujišťuje mluvčí.

Občanské sdružení Byty Třinec ale těmto ujištěním nevěří. Očekává, že se k žalobě přidají ještě letos přinejmenším desítky nespokojených nájemníků.

Spustit audio

Více z pořadu