Nájezdy

17. březen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Moravskoslezský hokej slaví v letošní sezóně velký úspěch. Po mnoha letech se stalo, že se mezi nejlepší čtyři extraligové celky probojovaly jak Vítkovice, tak i Třinec a oba týmy se za pár dnů zapojí do bitev o finále. I dnešní poznámka je hokejová a týká se zamyšlení nad pravidlem, které je už řadu let nedílnou součástí tuzemského play off.

Nemám na mysli nic jiného, než samostatné nájezdy. V základní části jde o vítaný prvek, který i mi zpestří maratón dvaapadesáti kol. Ovšem trestná střílení v play off podle mě nemají co dělat. Argumenty? V letošním čtvrtfinále jsme viděli trojí provádění samostatných nájezdů a i když se hraje na čtyři vítězné zápasy, tak vliv této dovednostní disciplíny na konečný výsledek byl až strašidelně obrovský.

Zlín prohrál na samostatné nájezdy třetí duel série s Pardubicemi a rázem měl nůž na krku v podobě vyřazení při případném dalším klopýtnutí. České Budějovice takto prohrály za vyrovnaného stavu 2:2 na zápasy pátý duel ve Vítkovicích a v šestém už neměly psychické síly ani na vstřelení jediného gólu.

A konečně naposledy šesté utkání série Slavia - Liberec. Tam samostatné nájezdy rozhodly o tom, že dojde na zápas číslo sedm. Další argument. Play off je nejdůležitější fází sezóny, kterou by neměla ovlivňovat loterie, jak se často o trestných stříleních mluví. Proč by se tedy mělo rozhodovat o tom, kdo je lepší, v dovednostní disciplíně?

Mně osobně by se líbilo prodloužení hrané až do rozhodnutí gólem ze hry. Jde přece v prvé řadě o hokej. Navíc v play off s obrovským emocionálním nábojem, takže se nebojím, že by v případě, řekněme, páté třetiny byly tribuny prázdné. Toto poctivé hokejové pravidlo se uplatňuje odnepaměti v Kanadě. Nedávno k němu přistoupili i v Německu a v této sezóně dokonce už i v Rusku. Negativní reakce? Žádné.

Navíc hokej je show. A jeho vyřazovací boje jeho největší delikatesou. Ať jí tedy fanoušci dostanou co nejvíc a hráči ze sebe klidně vydají všechno! A to říkám i přesto, že největší problém bychom měli my novináři. Zpravodajský servis totiž lidé musí ráno dostat, i kdyby zápas skončil třeba o půlnoci.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.