Námořnické písně o drhnutí podlahy jako světový fenomén

Popkultura je nevyzpytatelná a vždycky, když si řeknete, že se něco nemůže za žádnou cenu stát, tak se to určitě stane. Třeba že se v hitparádách a na sociálních sítích stanou virálním světovým hitem několik století staré písně usnadňující těžkou dřinu na lodích. Zasloužili se o to skotský pošťák Nathan Evans, aplikace TikTok, covid a skupina The Longest Johns. V pořadu se ovšem dozvíte, že námořnické písně nazývané sea shanty mají v Británii ale dávnou tradici.

Celé je to naprosto absurdní, vždyť k tomu ani nepotřebujete dobře zpívat, a i když na tom praktické využití písní odjakživa stálo, je těžké uvěřit, kolik lidí na světě je ochotno zahodit stud, obléknout si tlustý svetr, dupat do podlahy, bubnovat a vyřvávat texty, jejímž slovům ani z poloviny nerozumí. Zahazují přitom veškeré předsudky a přidávají se přes aplikaci TikTok ke společnému zpěvu, ačkoliv se předtím zapřísahali, že něco takového u nich nepřipadá do úvahy a sea shanty považovali za starou tradiční hudbu pro staré. Pokud o ní měli předtím vlastně vůbec tušení.

Sea shanty se dnes házejí do stejného pytle s námořnickými popěvky, což není tak docela správné. Jedná se o písně na bázi zvolání a odpovědi s rytmy synchronizovaně povzbuzující námořníky k běžné práci na lodi, jako je stahování napínání plachet, drhnutí paluby nebo spouštění kotvy a zpívali se také v přístavech při nakládce zboží. Tematicky se týkaly života spojeného s mořem, rybolovem a steskem po domově. Nástup parníků a moderních lodí sice sea shanty odsunul málem do muzea, nicméně ve folkovém námořnickém repertoáru si udržely významnou pozici. K mírnému oživení došlo během mánie okolo filmů Piráti z Karibiku, kdy vyšlo album Rogue's Gallery: Pirate Ballads Sea Songs and Chanteys. Mezi Lou Reeda, Nicka Cavea nebo Stinga se tehdy s písní Rolling Sea vtěsnala i britská folkařka Eliza Carthy.

Když si pošťák Nathan Evans začal v roce 2020 po práci jen tak pro sebe zpívat covery popových skladeb a dávat je na sociální sítě, sea shanty mu nic neříkaly. Pak mu jeden jeho sledovatel navrhnul, aby zazpíval známou píseň Leave Her Johnny, pošťákovi se zalíbila a tak si našel veselou novozélandskou námořnickou odrhovačku z 19. století Wellerman. Další sledovatel vložil do videa harmonický hlas a otevřela se hráz pro báječnou komunitní zábavu. Nathan Evans následně získal smlouvu s velkým vydavatelstvím na natočení alba a stal se neoficiálním králem TikToku #SeaShan.

Za nepravděpodobný fenomén může bezesporu psychická zátěž nucené covidové izolace a potřeba navázat životabudičský kontakt s lidmi, kdy se najednou cítíte součástí něčeho úžasného. Ne každý, kdo se té zábavy zúčastnil, si to uvědomil, ale každopádně tím přispěl k masové popularitě písní, které sice v Británii odjakživa hrála a zpívala celá řada folkařů, ti u toho ale rozhodně nemysleli na algoritmy sociálních sítí, vybuzující sledovanost sea shanty do stamiliónů.

Mezi aktuálně největší hvězdy patří skupina The Longest Johns hrající od roku 2013 bez většího zájmu po bristolských hospodách. Na úspěch písně Wellerman okamžitě zareagovala vlastní verzí a s dokonalým využitím sociálních sítí ji proměnila v nejstreamovanější skladbu na Spotify ve Spojených státech. Pro Twitch pak skupina vymyslela živě streamovanou online hru Sea of Thieves, do které s hlasem mohl vstoupit kdokoliv. Alba si dosud vydávala sama, novinku Smoke & Oakum už ale vydala u Universals Decca Records. Vedle sea shanty a folkové klasiky nabízí album také autorské skladby. A jak skvěle to The Longest Johns hraje a zpívá, uslyšíte v létě na festivalu Colours of Ostrava.

Málo se to ví, každopádně těmi, kdo se skutečně zasloužili o to, že se v 21. století znovu rozhořel zájem o sea shanty, a to dávno před mánií na TikToku, jsou Fisherman's Friends. Parta kamarádů z přímořského městečka Port Isaac v britském Cornwallu.

Písně spojené s mořem a námořnickým životem amatérsky a pro charitativní účely a cappella zpívají Fisherman's Friends od roku 1995 a zůstali by možná dodnes pouze místní raritou, kdyby je před dvanácti lety náhodou neobjevili lidé z vydavatelství Universal. Vydali jim debutové album, které dostalo do první desítky britské hitparády, což vedlo k tomu, že se dělníci z přístavu se svými často hodně oplzlými písněmi ocitli na hlavním podiu festivalu Glastonbury, na oslavu diamantového jubilea si je pozvala královna a v prestižní anketě BBC Folk Awards získali v roce 2011 ocenění za udržování tradice sea shanty. Tím to neskončilo: režisér Chris Foggin podle jejich příběhu natočil úspěšný komediální filmový muzikál Fisherman's Friends, který se letos dočkal pod názvem One and All pokračování.

Nedávno vydané album Sea Song Sessions vzbuzuje dojem, že se hvězdní britští folkaři svezli na vlně zájmu o sea shanty, jak z tohoto pořadu ale jistě dobře víte, Jon Boden, Seth Lakeman, Ben Nicholls, Emily Portman a Jack Rutter tradiční námořnické písně zpívali odjakživa. Předloni se k nim na žádost festivalu Folkestone vrátili a uvedli je na speciálním koncertu. A protože se jim společná práce zalíbila, v produkci Bena Hilliera natočili skvělé album nabízející známé, oblíbené a mnohokrát přezpívané skladby, ale i ty neznámé, pocházející třeba z 14. století.

Spustit audio