Nářek cyklisty

26. říjen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Do ulic Ostravy včera odpoledne vyjeli cyklisté. Na trase mezi Domem kultury města Ostravy a Novou radnicí chtěli upozornit na to, že i kolo je dopravní prostředek, který do města patří.

0:00
/
0:00

Cyklisté a motoristé jsou dva různé živočišné druhy. Usednete-li za volant, vadí vám lidé na dvou kolech a v barevných oblečcích, kteří se plouží při krajnici. Naopak šlapete-li do pedálů, připadají vám všichni okolo jedoucí motoristé jako zvrhlí fanatici, kteří vás chtějí vytlačit do příkopu. Naprosto šílené je pak střídání obou rolí v rámci jednoho dne. To se můžete dostat do situace, kdy nenávidíte každého, kdo k přesunu z místa na místo nepoužívá vlastní nohy.

V centru krajského města se ale tato animozita může rozprostřít i na chodce. Jako cyklista dobře vím, jaké to je, pohybovat se v Ostravě na kole. Můžete si vybrat cestu nebo chodník. Ani to vám ale nevydrží na dlouho. Třeba značené stezky, které křižují Mariánské Hory, vedou po chodníku. Ovšem pouze od křižovatky ke křižovatce. V tomto mezidobí se proplétáte mezi maminkami s kočárky, seniory s hůlkou a neposednými dětmi, které vám každou chvíli vběhnou pod kola. Cestu do jižní části města pak zcela bezhlavě a téměř sebevražedně absolvuji po rušné Mariánskohorské. Možná se to nesmí, možná tím porušuji úplně všechna pravidla a čeká mě zato nejméně třicet let žaláře, ale navzdory nebezpečí je to ta nejschůdnější cesta.

Jako balzám na bolavé nohy a nervy pak slouží cyklostezky v Poodří, kam vyrážím asi nejčastěji. Po rušných ulicích přichází malebná krajina rybníků a trasy plné zastavení v hospůdkách. I tam vedou stezky často po silnici, ale provoz v těchto místech je nesrovnatelně klidnější. O to horší pro mě bývá návrat domů - z pooderských hvozdů zpátky do džungle velkoměsta. Věřím, že výstavba cyklostezek není nejlevnější záležitostí, ale při všech možných rekonstrukcích, kterými město neustále prochází, by se nějaká ta koruna navíc, použitá k zvýšení bezpečí chodců, cyklistů i motoristů, určitě našla.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.