Národní divadlo moravskoslezské bude muset ušetřit

3. listopad 2011
Zprávy , Zprávy

Město dá ostravským divadlům příští rok stejně peněz jako letos. Až na Národní divadlo moravskoslezské. Nedávný audit, který v divadle nechal provést jeho zřizovatel, město Ostrava, odhalil několikamilionové možné rezervy. Zatímco letos divadlu z městské pokladny nebude stačit 190 milionů korun, příští rok musí počítat jen se 184 miliony.

Jak sestavit zajímavý repertoár a přitom ušetřit? Uvést méně premiér, připouští ředitel divadla Jiří Nekvasil. „K určitému poklesu tam asi o jednu premiéru dojde. My v tuto chvíli stavíme dramaturgický plán na příští sezónu. Až bude sestaven, tak ho budeme moci propočítat,“ dodává.

Podle Simony Piperkové z ostravského magistrátu by mělo divadlo omezit premiéry ještě výrazněji. „To znamená, že z osmnácti stávajících by mělo divadlo realizovat v divadelní sezóně 2012/2013 šestnáct premiér a v sezóně následující patnáct premiér,“ říká.

Audit navrhuje ušetřit také na platech. Snížit stávajících téměř 500 míst v divadle o dvacet.

„Děje se tak průběžně už třeba tím, že některá místa se neobsazují a práce se kumulují. Je to vlastně to, čemu říkáme optimalizace,“ poznamenal Nekvasil s tím, že divák nepozná, že divadlo musí šetřit.

Tituly pro nadcházející sezónu a představí vedení divadla na jaře.

autoři: čan , tif
Spustit audio