Náš host...

20. červen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Každý má asi své oblíbené obchody nebo hospůdky, kam chodí rád. Každý by také určitě vyjmenoval několik podniků, kam chodit přestal, nebo tam zavítá jen výjimečně, a to ještě navíc z donucení okolnostmi. Více než cokoli jiného je za tím zpravidla kvalita obsluhy.

0:00
/
0:00

Minulou neděli jsem se chtěl na fotbalový zápas české reprezentace podívat v prostředí nějaké ostravské restaurace. Měl jsem vytipovaných několik podniků. Co kdyby náhodou bylo někde plno. Protože jsem měl po odpolední zprávařské směně, měl jsem vyhlídnutý nedaleký podnik ve stejné ulici, jako sídlí rozhlas. Před vchodem zvala k návštěvě velká cedule. Než jsem ale stihl těch několik kroků ujít, tabule s pozvánkou ke sledování fotbalu u piva zmizela v útrobách domu. Když jsem pak vešel dovnitř, paní za barem řekla, že zavírá. Prý tam nebude jen kvůli dvěma lidem. A že obvykle mají stejně v neděli zavřeno. Na cedulce s otevírací dobou za oknem sice bylo jasně napsáno, že mají otevřeno i v neděli, ale neměl jsem chuť a ani čas se hádat. Tak jsem šel. Tentokrát už najisto...

Znám více takových podniků, odkud obsluha hosty vyháněla třeba i v polovině své otevírací doby. Přestal jsem tam chodit. A nebyl jsem sám. Některé z nich teď zejí prázdnotou. Docela by mne zajímalo, jestli o svévolném určování otevírací doby číšníkem věděl provozovatel či majitel. Já totiž, kdybych nějakou restauraci provozoval, bych takovému člověku dal okamžitou výpověď. Náš host, náš pán. Ne?

Zatím je z čeho vybírat. Ale kdyby se snad náhodou stalo, že nebude, myslím, že by to až tak moc nevadilo. Peníze se dají utrácet i jinak. A smysluplněji.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.