Naučná stezka v Píšti vám ukáže volavky, Hranečník, sluneční hodiny, nebo Hůrky

12. duben 2020

U samotné česko-polské hranice můžete v obci Píšť na Opavsku narazit na naučnou stezku. Jednotlivá zastavení věnovaná jak historii zdejšího kraje, tak přírodním zajímavostem, vás provedou obcí od kostela až na vršek Hůrky.

„Naučná stezka vede z centra obce do místní části Hůrky, kde je přírodní památka Hranečník. Tam sídlí volavka popelavá. A z centra na Hranečník je to cca dva kilometry,“ zve k procházce starosta obce Daniel Fichna (nez.).

Na stezce je sedm naučných tabulí, první je věnovaná historii Píště. „Pak tady máme informace o kulturní krajině, jaké se tady vyskytují stromy... A ta poslední je věnovaná Hranečníku a především volavce popelavé,“ dodává Fichna.

Hodiny tvoří i pískovcové kameny s římskými číslicemi

V obci najdete ale i další zajímavosti – například sluneční hodiny přímo v centru obce. „Je to velká rarita, v době svého vzniku byly největší ve střední Evropě,“ připomíná starosta.

Sluneční hodiny v Píšti na délku měří skoro 50 metrů a kromě přírodních materiálů, jako jsou rostliny a pískovcový kámen, je tvoří také plastika z kovu. A právě hrot plastiky dlouhý tři a půl metru, tzv. polos, vrhá za slunečního svitu mezi kameny označené římskými číslicemi stín a ukazuje tak čas.

Spustit audio

Související