Návštěva z Prahy

10. květen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Na téma vztah Ostraváků k obyvatelům Prahy již bylo napsáno mnoho článků, reportáží a proneseno nemálo zdařilých vtipů. Jak to dopadne, když k nám zamíří návštěva z hlavního města?


0:00
/
0:00

Ano, přiznávám, objektivní nejsem. Žiju v Ostravě a jakýkoliv výjezd do hlavního města pro mě znamená zvýšenou spotřebu léků na bolení hlavy. Zdá se mi, že od taxikáře, přes lidi v metru, po kolegy z pražského rozhlasu, všichni mluví - mluví hodně a hlavně rádi. Proč? Protože prostě na vše mají názor a ochotně ho sdělí i těm, kteří o to nestojí. Nejlepší na cestě do Prahy je holt zpáteční vlak do Ostravy. Co si budeme my, ostravští patrioti, nalhávat.

Jenže někdy se stane, že vám vlak z Prahy přiveze návštěvu. Jako mi o tomto víkendu. Dojela za mnou má milovaná kamarádka, která tak úplně „Pražanda“ není. Poznaly jsme se v ostravské televizi a ona pak procházky kolem Ostravice vyměnila za výlety podél Vltavy. Když vystoupila na hlavním nádraží, byla jsem ještě v práci. Mohla jsem se s ní setkat až tak za tři hodinky. A nastal nemalý problém. Jak zabavit pražskou kamarádku v centru Ostravy? Já v Praze sama o zábavu nouzi nemám, ale tady? Na Masarykovo náměstí jsem ji poslat nemohla. Má pochroumanou nohu a na těch kluzkých dlaždicích z Číny by si ještě ublížila. Obchody s oblečením? No, nebudeme si nic nalhávat - já tam vidím jen předražené a nevkusné zboží. Nakonec to zachránila naše třetí kamarádka a dokázala, že hlavní devizou Ostravy jsou přeci lidé. Já jsem pak spokojený pocit z návštěvy Moravy, jak má Pražanda říká, završila až kýčovitou vesnickou scénkou. Svou přítelkyni jsem obdarovala domácími vajíčky. Teď jen doufám, že České dráhy pustily v pendolinu klimatizaci, aby si z Ostravy do hlavního města nepřivezla trošku zapáchající dáreček.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.