Navzdory krizi plánují velká města v kraji další úvěry

8. únor 2009
Zprávy , Zprávy

V těžké situaci jsou od začátku roku starostové a primátoři. Musí se rozhodnout, jestli města budou nebo nebudou spoléhat na velké bankovní úvěry tak jako doposud. Například v Moravskoslezském kraji zatím vládně spíše optimismus a důvěra ve stabilitu veřejných rozpočtů - navzdory ekonomické krizi. Za všechny můžeme zmínit Ostravu a Opavu.

Město Ostrava šetřit nebude. I když se dá čekat méně peněz v rozpočtu kvůli nepříznivé ekonomice. Může jít o odpis řádově až v desítkách milionů korun. Investice ale radnice brzdit nechce.

"Já si myslím, že v druhé polovině roku už začneme být připraveni investovat velké projekty, které souvisí i s evropskými penězi. Takže už město může významně ovlivnit trh s pracovními místy ve stavebnictví v tom, že ty peníze uvolní," říká primátor Petr Kajnar.

Trochu jiné pozadí má rekordní úvěr ve výši 400 milionů korun, který chystá magistrát v Opavě. Pro zajímavost - je to téměř polovina ročního rozpočtu tohoto města. Něco půjde na zahájení stavebních prací, které pak zaplatí evropské fondy, ale hlavně chce radnice uzavřít dlouho očekávanou transakci. Totiž koupit obchodní centrum Slezanka na Horním náměstí.

První pokus o úvěr nevyšel, žádná banka zájem neměla. Teď je tady pokus číslo dvě. "Jednak jsou tam pravidelnější splátky, což některým bankám v té první soutěži vadilo. A jednak jsme o něco zjemnili podmínky, takže jsem přesvědčen, že dostaneme několik nabídek a budeme si moci vybrat," dodává opavský primátor Zbyněk Stanjura.

Právě radnice jsou teď pro mnoho lidí šancí na udržení pracovního místa. I když jde třeba jen o nákup nějakého obchodního centra. Je otázkou, jak dlouho městům tato odvaha vydrží.

autor: mrk
Spustit audio