Nebezpečný adrenalin

31. květen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Stále více lidí nachází uspokojení v takzvaných adrenalinových sportech. Zábava, při které tuhne krev v žilách, často ohrožuje životy zúčastněných. Na jejich vlastní riziko. Obecného ohrožení se může dopustit skupinka lidí, kteří plánují neobvyklý závod.

Už jste o nich určitě slyšeli. Tři desítky mladých lidí chtějí nastoupit do aut a se sešlápnutým plynovým pedálem přejet napříč republikou. Bez ohledu na provoz a dopravní předpisy. Svou ďábelskou jízdu plánují na některý z červnových víkendů a pořádně se na ni připravili. Na své webové stránce radí zájemcům o účast v závodě toto: Závod se jede za běžného provozu, většinou nepochopen ostatními řidiči i policií. Kdo chce jet, musí si kromě pár stovek na startovné připravit i dost peněz na pokuty, případně řešit problém antiradarem, vypůjčenou espézetkou nebo dalšími fígly. Že vám to zní jako návod na spáchání přinejmenším přestupku? Máte pravdu. Řidiči mají instrukce i pro případ, že by havarovali. To prý mají tvrdit, že jeli na chalupu. A kdyby snad někoho zranili? Prostě se rozprsknou jako hejno slepic.

Na stránkách se dočtete i názor na lidi, kteří o minulém ročníku závodu informovali policii. Ti jsou přirovnáni k válečným kolaborantům, kteří si zaslouží oběšení. Trošku silná slova, řekla bych.

Závod, který našel předobraz v podobném tajném podniku ve Spojených státech, se letos koná už potřetí. Poprvé se přihlásilo 31 jezdců, vloni už 48. Mezi letošními hazardéry jsou údajně i lidé s ještě mokrým razítkem na řidičském průkazu. Ti jsou nebezpeční nejen okolí, ale i sami sobě. Adrenalin, nadšení z nebezpečí a příliš vysoká hladina testosteronu, která hrstku pitomců nutí riskovat. Nejvíce mě ale zaráží důvod pořádání této nebezpečné akce. Je jednoduchý - Aby se u nás něco dělo.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.