Nechte auto doma

23. září 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jak jste se včera přemisťovali? Po svých, na bicyklu, hromadnými dopravními prostředky, nebo vlastním autem? K evropskému Dni bez aut se připojily i některé moravskoslezské radnice. Nabádaly nás, abychom ulevili ovzduší a vybrali si ekologičtější způsob dopravy. Na ostravských silnicích bylo přesto plno jako obvykle.

0:00
/
0:00

Ruku na srdce - kdo z nás nechal včera auto doma? V centru Ostravy nebylo jako obvykle téměř kde zaparkovat a nejfrekventovanějšími ulicemi se táhly šňůry aut. Popojížděly, dýmily a vůbec nebraly ohled na přírodu. Řidiči se omlouvali, že nemají na vybranou - jak jinak by přepravili těžký náklad nebo křížem krážem projezdili za jediný den kus regionu?

Auto do života mnohých z nás patří, ať se to ostatním líbí, nebo ne. Alibisticky říkáme, že se bez něj neobejdeme. Ve skutečnosti tím myslíme, že se bez něj nechceme obejít. Nepomůže jízdenka na tramvaj zdarma, ani výčitky ekologů, že se brzy všichni udusíme. Musíme na to přijít sami. Každý po svém.

Chce to najít míru. Den bez auta těžko stráví obchodník, který najezdí denně desítky kilometrů. Ale když sedáme za volant, abychom nakoupili v obchodě za dvěma rohy, je o čem přemýšlet. Možná nás vyléčí nekonečné kroužení okolo supermarketu, když nemáme kde zaparkovat. Možná nekonečné čekání a popojíždění v kolonách, když ve městě vrcholí dopravní špička.

Myslíme to dobře - chceme se jen dostat z místa na místo. Stejný nápad přitom mají stovky dalších lidí. To nám pak auto cestu neusnadňuje, ale naopak komplikuje - protože prodlužuje. Sociologové tomu říkají nezamýšlené důsledky našeho jednání - z pomyslné výhody se nakonec stává komplikace. A to je klíč - až nám cesta autem bude připadat otravná, pak si možná dáme říct.

autor: Jana Bohušová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.