Něco se začalo dít

21. prosinec 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Lékařský odborový klub zveřejnil počet doktorů, kteří v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme, podepsali výpovědi. Číslo je vysoké. Tři a půl tisíce výpovědí, z toho přes pět stovek na severní Moravě a ve Slezsku.

0:00
/
0:00

Z Moravskoslezského kraje je podepsaných výpovědí nejvíce z republiky a číslo ještě není konečné. I tak jde o množství, které by bezpečně dokázalo zastavit provoz nemocnic, zdravotní péče by se zhroutila. Celkový počet podepsaných výpovědí v republice je nicméně také velmi vysoký a tak je možná právě tohle tím argumentem, který způsobil, že se něco začalo dít. Hlavně na ministerstvu zdravotnictví. Vznikla pracovní skupina, ve které jsou i zástupci krajů a ředitelé nemocnic. Ta by měla najít rezervy v systému a zdroje na zaplacení platů, které doktoři požadují. Hlavně se však změnila, alespoň mně to tak připadá, rétorika. Od striktně odmítavého stanoviska, že peníze na platy nejsou, k současnému konstatování, že by se měly hledat. A veledůležité je, že by zástupci ministerstva a doktorů mohli usednout k jednacímu stolu. Tohle chtěl Lékařský odborový klub řadu měsíců. Teď k tomu možná dojde. Začínám věřit, že se ledy pohnuly a že nakonec doktoři své výpovědi stáhnou. Jisté to ještě zdaleka není. Hrozba kolapsu nemocniční zdravotní péče v našem kraji je stále vysoká. V každém případě se však objevily první signály, že by k tomu dojít nemuselo. Teď si jenom přeji, a to přeji vlastně i všem pacientům, aby tyto pozitivní náznaky přešly ke společnému jednání a potom k vyřešení situace.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.