Nejasná pravidla

9. březen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V sobotu se na Pustevnách zabil lyžař. Nebyl to přitom žádný začátečník, také podmínky, které v areálu panovaly, byly pro zimní radovánky ideální. Vše ale dopadlo jinak.

Tragická událost byla spíše výjimečná, v Beskydech údajně první svého druhu. Ale podobně jako v jiných oblastech našeho konání bylo jen otázkou času, kdy se něco takového stane. Navíc oproti jiným rokům přinesla letošní sezóna více úrazů. Sám jsem na lyžích už pár let nestál, ale přesto si myslím, že při hledání příčin nebudu daleko od pravdy. Zimní radovánky prožívají rozmach, procházejí jakousi renesancí. Paleta služeb, které provozovatelé areálů nabízejí, se stále rozšiřuje, mnohá střediska jsou snáze dostupná. A na svahy se vydává stále více lidí. Se zbrusu novým vybavením se pak předvádějí a zapomínají, že na svahu nejsou sami. Nový hit - carvingové lyžování a snowboarding pak na sjezdovce vytvářejí nebezpečný koktejl stylů, ve kterém i zkušený lyžař jen obtížně kličkuje. Mimo jiné i v marné snaze dodržet nepsaná pravidla. Asi podobný strach prožíval v 90.letech nejeden motorista, když silnice zaplavila řada bezohledných řidičů za volanty silných rychlých vozů. A ještě jeden příměr mne napadá. Srovnatelný boom prodělala cykloturistika. Bezohledným a mnohdy i podnapilým kolařům uskakuji z cesty respektive chodníku dodnes. Také tam svou úlohu sehrávala a bohužel dosud sehrávají ne vždy jasná pravidla. Anebo spíše jejich porušování. Řešení je přitom tak jednoduché. Stačí se jen inspirovat v některé z lyžařských velmocí, kde jasná pravidla mají a kde se na jejich dodržování přísně dohlíží. Kolik žeber, končetin a lyží se mezitím ještě zlomí, v tuto chvíli těžko spočítat.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.