Nejlepší odpověď

11. duben 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Novinářská etika na jedné straně, na straně druhé pak honba za senzacemi a touha být za každou cenu první. Věčný souboj představitelů sedmé velmoci občas připomíná vystoupení provazochodce, který každou chvíli může spadnout do ochranné sítě. Pokud jí tam má. Už jsme si zvykli na nejrůznější typy novinářských kachen, které pomáhají zvyšovat či naopak snižovat důvěryhodnost toho či onoho periodika.

0:00
/
0:00

Kde je hranice mezi takzvaným sólokaprem a nešťastně načasovanou zprávou. Kdy se stává novinář člověkem, který ve snaze udělat dobře svoji práci nadělá více škody, než užitku. Těžko říct. Přijít však den před důležitým zápasem s informací, že trenér je vlastně takříkajíc po smrti mi nepřipadá příliš férové.

Jediný sportovní deník v Česku dnes přinesl na svých stránkách velmi aktuální zprávu. Trenéra fotbalistů Baníku Ostrava Pavla Hapala může vystřídat kouč Večeřa. Článek se opírá o zdroj blízký Bazalům a nabízí polemiku na téma dobrého či špatného postavení klubu v prvoligové tabulce. Jako obvykle v takovýchto případech žádná z oslovených stran není schopna podat jiné informace, než ty, že se jedná o spekulace, nebo že je předčasné o výměně hovořit.

Trenér Večera dnes zcela určitě povede trénink Jihlavy, Pavel Hapal bude připravovat Baník na zítřejší čtvrtfinálový duel Poháru Českomoravského fotbalového svazu. Bude mít dobrou náladu, kterou pak přenese na hráče? Těžko říct. Každý kouč přece počítá s tím, že dnes práci má a zítra bohužel ne.

Novináři jsou tady navíc od toho, aby vytvářeli na sportovce, funkcionáře a vlastně i trenéry tlak. Fanoušci touží po kvalitě a té se jim v případě Baníku zřejmě nedostává. Co na tom, že Ostravané vyhráli poslední dva zápasy, neinkasovali ani gól a v tabulce jsou pět bodů za pátou Spartou, která má navíc o zápas více. Jsme nespokojeni a svůj názor budeme prezentovat v tu pravou chvíli.

Ta zřejmě, podle sportovního deníku nastala právě nyní. Pomozme Baníku k postupu do semifinále, pomozme mu v cestě do pohárové Evropy. Pomozme mu třeba tím, že vysvětlíme trenéru Hapalovi jeho současné postavení. Dvacetiprocentní naděje, že budu mít práci i příští rok by ve mně osobně příliš optimizmu nevyvolala.

Doufám však, že Pavel Hapal je jiná nátura. V životě už vybojoval na hřišti i mimo něj mnohem těžší bitvy, než je ta o post trenéra Baníku. Noviny si dnes zcela určitě přečte, zapřemýšlí a pokud je s klidem položí zpátky na stůl, bude mít za sebou další vítězství.

Na zítřejší zápas v Kunovicích mužstvo připraví dobře a já věřím, že vítězství a postup do semifinále bude tou nejlepší odpovědí na spekulace o jeho dalším působení v ostravském klubu.

autor: JOD
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.