Nejsme nafukovací

31. březen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jarní tání, velká voda, ptačí chřipka, návštěva prezidenta a konečné potvrzení investice korejské automobilky, že fakt tu továrnu na auta postaví vedle nošovického pivovaru. Jak to všechno spolu souvisí? Všechny tyto události prošly našimi zpravodajskými relacemi. Některé častěji, jiné méně.

0:00
/
0:00

Stoupající hladiny řek se dostaly snad do všech relací. Je to pochopitelné. Všichni máme dosud v živé paměti povodně z let 1997 a 2002 a takovou hrozbu dnes nepodceňuje už snad nikdo. Je třeba sledovat, mapovat, informovat nejlépe neustále. Může jít o život a riziko nelze podcenit.

Naproti tomu stojí návštěva prezidenta. Také událost, která se nekoná každý rok. Ale do každé relace ji nezařadím. Proč? Třeba proto, že je před volbami a pan prezident je reprezentantem jisté politické strany. Především však proto, že voda stále stoupá a dějí se i jiné věci. I přesto dle mého soudu dostal prezident v našem vysílání prostoru dost, jak se na hlavu státu sluší a patří.

Proč o tom píšu, proč o tom mluvím? Jeden z vás, posluchačů, měl totiž v úterý pocit, že o prezidentské návštěvě informujeme málo. A já měl zrovna službu. A že jsem zaujatý a prezidenta třeba nemám rád a jsem neobjektivní.

Tak to ale není. Jako zprávař se pro vás snažím do relací dostat co nejvíce důležitých a zajímavých informací. O nějaké zaujatosti nemůže být řeč. Prezentovat své názory, sympatie či antipatie mi ve zprávách nepřísluší. Navíc by mě to stálo místo.

Vážený posluchači, mrzí mě, že si něco takového myslíte, ale rádio nejsou noviny, kde si vše najdete, kdy právě chcete. Rozhlas je živý a je třeba ony informace zachytávat průběžně, v delším časovém horizontu. Pak zjistíte, že je tam vše. Bohužel, relace nejsou nafukovací.

Přeji vám hezký den. Vám všem.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.