Nejstarší sokolský spolek z Ostravy slaví 130 let. Na Čapkárně cvičila i legendární Tačová

26. duben 2021

Sokoli Moravské Ostravy až do tohoto pátku slaví své velké výročí. Od jejich vzniku totiž uplynulo 130 let. I když oslavy se kvůli koronavirovým omezením konají především na internetu, pro nejstarší ostravský spolek Sokolů je nejcennější jejich sídlo. Jedná se o tzv. Čapkárnu, Čapkovu sokolovnu.

Jednou z legend místního spolku je gymnastka Adolfína Tačová. „Měla jsem štěstí, že jsem vstoupila do této sokolovny, protože byla zařízená. Byla jsem velmi pilná a do cvičení až zblázněná,“ vzpomíná úspěšná sportovkyně.

Adolfína Tačová v ostravské Čapkově sokolovně

„Jsme hlavně hrdí na nositele jména, kterým byl Jan Čapek. Byl to zakladatel italských legií. Tato sokolovna byla otevřena v roce 1932 při příležitosti stých narozenin Miroslava Tyrše. Příští rok budeme slavit 90 let tohoto sokolského hnízda,“ popisuje vzdělavatel spolku Ivo Kostecký.

Čapkova sokolovna je magickým místem. V jistém ohledu ale i negativním. „Je to tak. V 50. letech minulého století zde probíhaly vykonstruované procesy, mimo jiné i s členy Sokola. Ale já k tomu musím dodat, že v té době sokolovna Sokolům nepatřila. A proces tady byl z důvodů kapacitních,“ ohrazuje se Kostecký.

Sokol Moravské Ostravy má nyní zhruba 700 členů a více než polovina z nich je mladší 20 let.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související