Oběti procesů 50. let připomíná v Ostravě nová pamětní deska

24. září 2020

Na Sokolovně poblíž centra Ostravy je nová pamětní deska, která připomíná jeden z největších politických procesů padesátých let minulého století. Odehrál se tak trochu ve stínu procesu s Miladou Horákovou.

Utrpení nespravedlivě odsouzených nás zavazuje k tomu, abychom nezapomněli. To je část nápisu na nové pamětní desce, která v Ostravě připomíná jeden z největších politických procesů padesátých let minulého století. Padly tehdy čtyři tresty smrti a pět doživotí. Deska je přímo na budově, kde sedělo na lavici obžalovaných 90 lidí.

Čtěte také

Pan Leo Žídek si v té době před 70 lety užil své. Kvůli tomu, že kritizoval režim už jako gymnazista, skončil ve vězení po krutém vyslýchání, pak ve dvou lágrech. Přišel se podívat k Čapkově sokolovně na odhalení pamětní desky.

Je to vlastně jednoduchý nápis zapuštěný přímo do fasády u vchodu, říká Ilona Rozehnalová, která patřila k těm, kdo vznik tohoto pietního místo prosazovali. „Je to pořád živé téma. A když jsme tu pamětní desku iniciovali, chodili mi někteří lidé nadávat, proč tu pamětní desku děláme zrovna Buchalovi. Takže je to pořád živé,“ dodává.

Ostravský proces zůstal ve stínu toho, co se dělo v Praze v souvislosti s Miladou Horákovou. Přitom to byl obří proces rozdělený do čtyř menších. Živě přenášený rozhlasem a tlampači na ulici. Zmiňovaný Jan Buchal byl nakonec přiřazený právě k procesu s Miladou Horákovou a ten opravdu patřil aktivním, chystal se například útok na rozhlas. Mnoho dalších z 90 obžalovaných se provinilo třeba jen tím, že někdo někde vyvěsil leták.

Nápis na budovu Sokolovny vytvořil sochař Petr Szyroki

Pozornost kolemjdoucích by mohlo přilákat velké červené tlačítko pod nápisem. Pro někoho možná symbolická tečka za tím vším.

autor: Martin Knitl
Spustit audio