Největší Čech

26. leden 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Celonárodní-ho hlasování, jež po vzoru BBC iniciovala Česká televize, a jehož cílem je zjistit, komu Češi přiřknou přídomek největší, bych si zřejmě nevšimla, nebýt negativní televizní reklamy, která anketu provází. Možná jste ji taky viděli. Z hrobů vylézají slavní "zombíci" a míří na předem určené tajné shromaždiště, kde před komisí bojují o postup do dalšího kola.

0:00
/
0:00

Úzkoprse se mi udělalo fyzicky nevolno. Jistou roli v tom hrála skutečnost, že by se snad mohlo něco podobného přihodit a představa, kdo všechno by z hrobu vylezl, ale pak taky fakt, že Bedřich Smetana nejspíš vůbec neví, že je takto digitálně exhumován, a navíc přesvědčení, že by se svým startem v podobné soutěži rozhodně nesouhlasil. Zlomyslně podotýkám, že pozoruhodná je také skutečnost, že největší Čech má být volen nejen samotnými Čechy, ale demokraticky také Moravany a Slezany. Otevřeně na tomto místě prohlašuji, že svým hlasem výběr velkého Čecha neovlivním, neboť takovou věc považuji za interní záležitost bratrů Čechů. V dětství jsem toužila účastnit se jen volby velkého Vonta, k tomu jsem ale nedostala příležitost. Upřímně řečeno - uniká mi smysl ankety. Samozřejmě - nemusím chápat všechno, ale vzhledem k tomu, že jde o celonárodní akci, měl by na její smyl intelektuálně dosáhnout každý, tedy i já. Je mi sympatické, že se skupina nadšenců na pozici potencionálního vítěze pokusila dostat Járu Cimrmana, což je pro mě výrazně dobrou zprávou o duševním zdraví národa. Cimrmana se organizátoři ankety upozorněním na pravidla snadno zbavili, ale mohou, myslím, zcela jistě považovat za štěstí, že se anketa koná v době, kdy z mediálního výsluní zmizel kriminálník Kajínek. Podle mého názoru by jeho šance na úspěch nebyly právě zanedbatelné. Do hlasování se prý k dnešnímu dni zapojilo přes 80 000 hlasujících. Osobně držím palce jisté Zuzance, která za největšího Čecha označila svého dědu. Pokud má děda aspoň 180 cm, zcela jistě se dostane minimálně před Jana Husa.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.