Nekonečný příběh

17. prosinec 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Předvánoční období je pro některé obce na Osoblažsku dobou napjatého čekání a nejistoty. Už tento týden by se mohly dozvědět, zda-li dostanou peníze na odstranění povodňových škod ze začátku září.

0:00
/
0:00

S trochou nadsázky se dá situace přirovnat k čekání na Ježíška. Ovšem s tím rozdílem, že Ježíšek na 99 procent přijde. Kdežto dotace? Kdoví. A proto jsou starostové několika obcí doslova jako na trní. Povodně v září zasáhly malé vesnice na Osoblažsku a jejich infrastrukturu zásadním způsobem, nevybíravě. Poničené mosty, silnice, někde i stavby a rekreační zařízení. Obce samotné na odstranění škod peníze nemají a tak sdružení obcí Osoblažska rozeslalo na všechny strany dopisy s žádostí o finanční pomoc. Devět obcí potřebuje asi 60 milionů korun. Víte, jak to dopadá... Když na jaře peníze nebudou a opravy nezačnou, potáhnou se potom bůhví jak dlouho. Některé ministerstvo zareagovalo vstřícně, jiné odpovědělo, že peníze asi nebudou. Proto ta nejistota starostů. O některých dotacích se totiž rozhoduje už v tomto týdnu. Přestože povodně napáchaly značné škody, přinesly na Osoblažsko jednu pozitivní věc. Vypadá to, že se obce více semkly a že chtějí společně postupovat. Například se domlouvají na protipovodňové ochraně a chtějí oprášit myšlenku stavby poldrů. Tyto suché nádrže kdysi v oblasti skutečně byly. Teď jsou však nejaktuálnější dotace a odstranění škod. Moc bych Osoblažsku přál, aby to čekání na dotačního Ježíška bylo úspěšné. Jinak se z odstranění povodňových škod může stát nekonečný příběh.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.