Některé školy v kraji zřejmě příští rok zaniknou

23. prosinec 2010

Střední školy v Moravskoslezském kraji čeká náročný rok. Musejí se připravit na to, že na podzim usedne do lavic ještě méně studentů než letos. Poloprázdné školy zřejmě čeká zánik nebo slučování.

Ze stávající situace těží hlavně žáci, kteří se díky konkurenci škol dostanou snáze na vybraný obor. To si žádá i řešení dalšího problému - možného snižování kvality vzdělávání.

Z devátých tříd vzejde v Moravskoslezském kraji poprvé méně než 10.000 žáků. Takový systém je neudržitelný, vysvětluje náměstkyně hejtmana Věra Palková. Nepříznivý populační vývoj totiž podle ní bude pokračovat.

„Nemůžeme mít poloprázdné třídy. Když máte ve třídě čtrnáct dětí, tak nezaplatíte ani učitele. Zpracováváme konkrétní podklady a reagujeme na optimální síť škol, kterou zpracovalo ministerstvo školství. Upravujeme ji teď pro podmínky Moravskoslezského kraje,“ dodává Palková.

Nabídka oborů zůstává vysoká. Školy tak musejí snižovat laťku, aby naplnily třídy. „Přibylo oborů s maturitou a děti skoro nejsou, pokud byste si chtěl vybírat jen děti s nejlepšími známkami,“ popisuje zástupce ředitele jednoho z ostravských učilišť Jiří Lang.

„Dávám možnost i žákům, kteří mají několik trojek. Ať to zkusí. Záleží na nich, jestli se chytnou,“ dodává ředitel.

Čelit negativnímu tlaku na kvalitu chce kraj i společnými testy. Poprvé organizuje vlastní přijímací zkoušky, rozhodnutí je ale na ředitelích. Zatím se jich přihlásilo šedesát.

„Ty zkoušky budou z matematiky a z českého jazyka a já věřím, že příští rok už to bude po ministerské linii a bude to děláno formou výstupních testů z deváté třídy,“ říká náměstkyně hejtmana.

Vedení kraje chce, aby testy dělali příští rok hlavně zájemci o studium na gymnáziích, lyceech a obchodních akademiích. U škol s maturitními učňovskými obory na tom trvat nebude.

Spustit audio

Více z pořadu