Někteří těžce sluchově postižení už nemusejí za operací do Prahy

18. únor 2012
Zprávy , Zprávy

Tým ORL kliniky Fakultní nemocnice Ostrava má za sebou premiérovou operaci. Zatím za ní pacienti museli jezdit až do Prahy. Devětačtyřicetileté ženě při ní připevnili šroub k lebce, na který později nasadí speciální sluchadlo. Těžce sluchově postižená žena se tak bude moci vrátit ke své práci bankovní poradkyně.

Devětačtyřicetiletá Marcela Otýpková trpí už od dětství těžkými záněty. Nepomohly léky, chirurgické zákroky ani plastika ušního bubínku. A výsledek?

„Jsem na pravou stranu už hluchá a ta levá strana, když dostanu rýmu, tak ohluchnu a neslyším. Povídat si teď můžeme jen díky tomu, že nemám žádný zánět,“ říká paní Otýpková, která v ostravské nemocnici podstoupila zákrok jako první. „Kdybych řekla, že jsem se nebála, lhala bych. Ale žádné bolesti potom nejsou.“

Premiérovou operaci vedl přednosta ORL kliniky Pavel Komínek. „To samotné sluchadlo se skládá ze dvou částí. Je to jednak takový speciální šroub – tento se přes kůži zavrtá za uchem do kosti a na tento šroub se potom nasadí řečový procesor. Přenos zvuku potom probíhá vibrací kostí,“ vysvětluje Komínek.

Zákrok trvá asi hodinu a je řešením pro lidi, kteří nemohou používat klasický typ sluchadla. Jak potvrzují samotní lékaři, není jich mnoho, ale zásadně se jim může změnit život. Stejně, jako Marcele Otýpkové.

„Ona skutečně velmi pookřála. Navíc je to člověk, který přijde do styku dennodenně s lidmi, takže potřebovala to. Velmi jí to zkvalitnilo život,“ dodává přednosta kliniky.

Ročně chtějí ve Fakultní nemocnici Ostrava provést 15 - 20 takových operací. Pomoci najít vhodné pacienty má i plošný screening sluchu u novorozenců, který tam praktikují už dva roky.

autor: iha
Spustit audio