Někteří znečišťovatelé v kraji kvůli smogu omezí výrobu dřív

31. leden 2011

Největší znečišťovatelé na severu Moravy kvůli smogu omezí výrobu rychleji, než musí. Šest velkých podniků se na ekologických opatřeních dohodlo s Moravskoslezským krajem. Krajský úřad si slibuje, že ubude prachu v ovzduší. Smog už trápí lidi na Ostravsku čtvrtý den po sobě.

Moravskoslezský kraj se teď dohodl s velkými podniky, že budou produkovat méně prachu ještě před tím, než meteorologové vyhlásí signál regulace. Opatření mají zavádět už ve chvíli, kdy bude jasné, že smogová inverze hrozí. Do ovzduší se tak dostane méně prachu a problémy by mohly být menší. Dvě společnosti - Třinecké železárny a Energetika Třinec - ale dohodu odmítly.

„Oblast Třinecka je velmi postižená polétavým prachem, hodnoty jsou tam pravidelně nejvyšší. Takže v případě Třince musíme postupovat podle platné legislativy - regulovat až v okamžiku, kdy jsou hodnoty překročeny trojnásobně. Kraj kvůli tomu, že se Třinec nepřipojil, nemá další nástroje, aby tu situaci momentálně zlepšil,“ potvrzuje náměstek hejtmana Miroslav Novák.

Třinecké železárny vzkázaly, že opatření by mohla omezit jejich konkurenceschopnost. Omezení totiž nejsou zadarmo, potvrzuje ředitel pro životní prostředí ArceloruMittal Ostrava Petr Baranek.

„Bude to stejně náročné jako regulace. Ztráty jsou řádově několik milionů denně. Ale nicméně jsme na tu dohodu s krajským úřadem přistoupili,“ dodává Baranek.

Kromě ArcelorMittal Ostrava se k dohodě připojil například i ČEZ anebo Dalkia.

Třeba ekologové z hnutí Arnika rozhodnutí vítají. Upozorňují ale, že podniky bude nutné kontrolovat.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu