Nemocnice čekají na výsledek jednání ministra s lékaři

14. únor 2011

Napětí a nejistota. Tak vypadá začátek týdne v nemocnicích, které by už brzy měla opustit velká část lékařů. Právě dnes bychom se měli dozvědět, jak dopadlo jednání ministra zdravotnictví Leoše Hegera se zástupci lékařských odborů. Toto očekávání panuje například ve Slezské nemocnici v Opavě.

Je brzy ráno a opavská nemocnice ožívá svým obvyklým ruchem. Napětí je ale znát na každém kroku. Před urologickou ambulancí, ortopedií, internou, prostě všude.

Ředitel Slezské nemocnice Milan Cvek potvrdil, že žádná konkrétní opatření ještě nespustil. Čeká a doufá.

„Dnešek bude asi jeden z rozhodujících dní v celé té krizi. V nemocnici v Opavě by se vlastně zavřela skoro všechna lůžková oddělení, kromě těch nechci říct nepodstatných, jako je oddělení kožní, malá část infekčního oddělení, ale takové nosné obory, jako je chirurgie, porodnice, interna, to všechno by bylo bohužel zavřeno,“ upozornil ředitel.

Dalibor Hudec, zástupce nespokojených lékařů v Opavě, k tomu doplňuje všeříkající čísla: „Klíčová oddělení mají podporu 90 až 100 procent.“

A jeho kolegové z Krnova, tedy z nemocnice, která by se mohla s tou opavskou případně sloučit, tomuto plánu příliš nevěří. Například kvůli dojezdům pacientů třeba ze vzdáleného Osoblažska.

„Je nemožné, aby je vozili ještě do Opavy, kde by to bylo ještě delší. Podle mne je to nerealizovatelné,“ říká.

Ředitel opavské nemocnice už přesně ví, co udělá, pokud se jeho lékaři do práce skutečně nevrátí. Pořád tento krizový plán ještě odkládá. Čeká na jasné pokyny z kraje.

„Zastavení plánovaných operací, postupné omezení i těch akutních, aby prostě po 1. březnu jsme neměli na lůžku u těch oddělení, které nebudou fungovat, žádné pacienty,“ uzavírá ředitel.

Jednání na kraji se protahuje

O osudu nemocnic a pacientů se právě teď jedná na Krajském úřadu v Ostravě. Hejtman Jaroslav Palas se sešel se zástupci Lékařského odborového klubu. Jsou nějaké nové informace? To byla v hlavní zpravodajské relaci Českého rozhlasu Ostrava otázka pro Martina Knitla, který jednání sleduje přímo na místě.

„Schůzka hejtmana se zástupci nespokojených lékařů v budově Krajského úřadu v Ostravě ještě neskončila. I když začala už v 16:00 a obecně se předpokládalo, že nepotrvá déle než 45 minut, dveře zasedací místnosti jsou stále zavřené,“ referoval v živém vstupu reportér krátce po 17. hodině.

Logo

„I tady ale panuje, jak jsem viděl, napětí. Přítomní lékaři mají v ruce mobilní telefony a stále zjišťují, co je nového v jednání s ministrem zdravotnictví v Praze,“ popisuje situaci na místě Martin Knitl.

„Jediné, co tedy mohu v tuto chvíli říci, je, že stále platí, že i nadále pracuje krajský expertní tým, který řeší, co a jak se stane od příštího týdne nebo už od neděle 20. února. Jde o nutný útlum plánované péče v nemocnicích, převozy pacientů do domácí péče, pokud to půjde, anebo převozy do jiných nemocnic. Nezbude totiž nic jiného v krajním případě, než maximálně vyprázdnit nemocniční pokoje, aby ta menší polovina lékařů, která pravděpodobně v práci zůstane, dokázala pomoci v akutních případech. Stále tedy dění kolem nemocnic na půdě krajského úřadu sledujeme, informace přineseme ve zprávách,“ uzavírá reportér telefonický vstup.

autoři: mrk , tif
Spustit audio

Více z pořadu