Nemocnice v Karviné musí zrušit takzvanou Akci milion

26. říjen 2011

Karvinská nemocnice zruší spornou Akci milion, která rozlišuje péči o pacienty podle zdravotní pojišťovny. I když se toto vnitřní nařízení netýká akutních stavů, zřizovatel, tedy Moravskoslezský kraj, podobné kroky odmítá. Zároveň je i proti způsobu rozdělení milionové odměny lékařům.

Měla brát ohled na to, jak se daří naplňovat léčebné výlohy podle plateb za pojištěnce, například šlo o upřednostňování pacientů České průmyslové zdravotní pojišťovny. Ředitel Nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji Petr Kovařík původní plán obhajuje velkým tlakem na úspory v rozpočtu. Po jednání na krajském úřadě ale rozhodl o jejím pozastavení.

„Nemocnice se musí chovat tržně, na tom si stojím. Nemůže poskytovat péči zadarmo a bohužel tato akce měla navodit to – nechci říkat, že za vše mohou zdravotní pojišťovny, ale je to vysloveně problém zdravotních pojišťoven, protože my péči poskytujeme a chceme ji mít pouze zaplacenou. Nic víc, nic míň,“ vysvětluje Kovařík.

Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný je přesvědčený, že jde o správné rozhodnutí. I když rozumí snaze ušetřit peníze a vyhovět pojišťovnám, pacient podle něj nesmí tento problém vůbec pocítit.

„Samozřejmě ta kritéria, která byla nastavena v té Akci milion, ukazovala, že kritéria by mohla v určitý okamžik diskriminovat některé pacienty. Pan ředitel je samozřejmě ve složité situaci ve vztahu k ekonomice a k zabezpečení provozu a hledá způsoby, kterými by nastavil standardní ekonomické prostředí. Toto je jen jedno z opatření, které se nepovedlo. Je čestné z toho vycouvat a hledat jiné řešení,“ dodává Konečný.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu